31 oktober 2016

Eppo 22 - Roelof Wijtsma over Roel Dijkstra

In stripblad Eppo nr. 22 staat van mij een interview met de nieuwe tekenaar van Roel Dijkstra: Roelof Wijtsma. Dit nummer ligt tot 10 november in de winkels en is ook te bestellen via de Eppo site. 
Roelof Wijtsma werkt aan het nieuwe Roel Dijkstra verhaal (Groningen, 1 oktober 2016). Foto: Robin Schouten. Voor een hogere resolutie: incognito@comic.com
In de vorige Eppo nr. 21 is het nieuwe Roel Dijkstra verhaal Thuisfront van start gegaan (op scenario van Willem Ritstier) waarin de oer-Hollandse voetbalheld opnieuw schittert bij zijn oude voetclub FC Leidrecht en ook weer verzeild raakt in een crimineel wespennest. 
Wijtsma kreeg bekendheid als tekenaar van historische jeugdstrips zoals de 5-delige serie Arin en het volk van de hunebedbouwers. Met Getekend en Doolhof van Eeden maakte de Groningse tekenaar ook twee graphic novels, laatstgenoemde werd genomineerd voor een Stripschapspenning voor de beste Literaire strip 2014.

De blonde spits van FC Leidrecht is bij Wijtsma in goede handen want hij is liefhebber van het spelletje én zelf voetballer! Ook las hij de Roel Dijkstra verhalen van de oorspronkelijke makers Jan Steeman en Andries Brandt in de Eppo.  Kijk voor updates op de Facebook pagina van Roel Dijkstra.
Mooie choreografie in Roel Dijkstra - Thuisfront van Wijtsma en Ritstier. 

21 oktober 2016

Stem voor de publieksprijs van De Plastieken Plunk

Dit jaar wordt alweer voor de negende keer De Plastieken Plunk georganiseerd, een wedstrijd waarvoor striptalenten uit België en Nederland kunnen meedingen naar de prijs voor het beste Nederlandstalige korte stripverhaal van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt een door Luc Cromheecke zelf gekneed beeldje en een bedrag van 250 euro. Uit alle inzendingen is nu een shortlist samengesteld van 8 korte verhalen waarover een jury zich binnenkort gaat buigen. Ook maken deze helden van het grafische medium kans op de Strip 2000 publieksprijs. Die houdt 50 euro in en wordt volledig gedirigeerd door jou! Je kunt namelijk hier stemmen op jou favoriete kortverhaal: www.plastiekenplunk.be/stemmen/

Het beeldje en de geldprijzen zal op zaterdag 19 november worden uitgereikt op de Pépé Soirée. Iedereen is welkom vanaf 21u in café ’t Onverwacht Geluk, Burgstraat 59, te Gent (België). Gratis entree en gratis drank!

De ontwerper van het affiche is Maarten De Saeger.

19 oktober 2016

Eppo 21 - Boekenkast van Iouri Jigounov

In stripblad Eppo nr. 21 staat van mij: De Boekenkast van... Iouri Jigounov. De geboren Rus (en sinds 2003 Belg, vandaar de handschoen ;-)) werd in 2011 de opvolger van William Vance voor de immens populaire thrillerreeks XIII. Sindsdien tekende hij een succesvolle cyclus van vijf verhalen (scenario: Yves Sente) die ook in Eppo zijn verschenen. 
Iouri (ook wel bekend als Youri) Jigounov in Nijvel (B), 22 juni 2016. Foto's: Robin Schouten. Voor een hogere resolutie, mail naar: incognito@comic.com
Voor De Boekenkast rubriek koos Jigounov koos voor strips die hij in zijn jeugd in Rusland las, die toen nog schaars voor hem waren, en voor boeken die hij later in België ontdekte: een Eldorado aan strips! Eppo nr. 21 ligt tot 27 oktober in de winkels en is ook te bestellen via de Eppo site. 
Jigounov tekende William Vance als garagehouder Willie in XIII - Mayflower Day (2011)

14 oktober 2016

YIEHA Young Talent Award

Een jaar geleden ging YIEHA van start, een platform waarop je digitaal strips kunt lezen. Nu is er de eerste editie van de YIEHA Young Talent Award, een talentwedstrijd voor nieuwe striptekenaars waarbij zowel een publieksvoting als een vakjury voor de helft van de punten instaat. Uit alle inzendingen is een shortlist samengesteld van 20 strips die wordt voorgelegd aan een vakjury met onder andere de stripmakers Merho, Nix, Jan Bosschaert en Martin Lodewijk.
Veerle Hildebrandt - Joyride
Op www.yieha.be/youngtalentaward kun je de 20 uitverkorenen ontdekken en stemmen op je favoriet. Al wie stemt krijgt een digitale strip naar keuze uit de YIEHA-catalogus. Stemmen kan tot 24 oktober 2016. De winnaar wordt bekendgemaakt in de week voor de Boekenbeurs in Antwerpen (11 okt.-11 nov.) en ontvangt een geldprijs van 2500 euro.
Jeroen van Kippersluis: Marijke en Joop

08 oktober 2016

StripGlossy nummer 2

Vanaf deze week ligt StripGlossy nummer 2 in de tijdschriftenwinkels! Jan van Haasteren is de gast-hoofdredacteur, hij tekende ook de cover en zijn stripfiguur Baron van Tast gaat in gesprek met André van Duin. Mijn bijdrage bestaat uit de Agenda en twee artikelen: over de verschillende Bommel-tekenaars (pag. 8) en Aimée de Jongh (pag. 107).
Rob Derks - Erik en Opa
En verder staan er strips in van Dick Matena (De Bommelmemoires), Rob Derks (Erik en Opa), Hans van Oudenaarden (Rhonda), 
Hans van Oudenaarden - Rhonda
Aimée de Jongh (De Blauwbloezen), Gerard Leever (Een nieuw begin), Alex van Koten (Nick Name), Fred de Heij en Ger Apeldoorn (Llewelyn Fflint) en nog veel, veel meer!
Gerard Leever, poserend voor zijn stripfiguur in Een nieuw begin.
 Je kunt de StripGlossy ook bestellen of abonnee worden via http://stripglossy.nl

06 oktober 2016

Zaterdag 8 oktober: Cross Comix Rotterdam


Cross Comix is een nieuw Rotterdams festival dat 8 oktober 2016 in de Rotterdamse Schouwbrug zijn première heeft. Die dag is ‘de plek’ waar schetsen van Hanco Kolk op muziek van Spinvis van het papier rollen, tekeningen van Jan Rothuizen het verhaal vertellen van een Syrisch vluchtelingenkamp, illustraties van Aimée de Jongh en Guido van Driel hun weg vinden naar het grote doek en ook uit België Brecht Evens aanwezig zal zijn om te vertellen over zijn werk en te simultaan tekenen. Het festivalprogramma met ook o.a. Kamagurka kun je bekijken via deze link.


In diverse programma’s toont Cross Comix de ontmoeting tussen het beeldverhaal en de andere kunsten. Initiatiefnemers zijn de stripmakers Hanco Kolk, Erik de Graaf en Robert van der Kroft. Laatstgenoemde werd op 4 oktober over het Cross Comix festival geïnterviewd door Radio Rijnmond, je kunt het hier terug beluisteren.

Aanvang van het programma is vanaf 12.30 uur in de Hal van de Rotterdamse Schouwburg. Info: www.crosscomix.nl en op Facebook: www.facebook.com/crosscomix
Reclame voor het Cross Comix festival: Robert van der Kroft tekent op winkelruiten op de Rotterdamse Lijnbaan.