13 december 2007

Plots # 3 - recensie (& link stripbeurs Turnhout)

Beter laat dan nooit: een recensie van stripmagazine Plots # 3, het Vlaamse stripinitiatief van Peter Moerenhout en zijn trouwe consorten. Dit derde nummer heeft als thema muziek.

Enkele hoogtepunten:

- Nog geen tieten, maar wel een fraaie cover (klik op de cover voor een groter formaat) van de Nederlandse/verVlaamste stripauteur Steven de Rie, die tevens een verstripping leverde van een Frank Boeijen lied, De Verzoening. Prachtig gedaan. - Eerste deel van het surrealistische vervolgverhaal Paris, Hell op scenario van Peter van Moerenhout en krachtig geillustreerd door Gentse Feesten stripwedstrijdwinnaar rAccou. Een veelzijdige tekenaar om in de gaten te houden, al moet hij niet te druk willen doen. - Verstripping van de debuutsingle van Ruby Redness: Sweet Devil. Tekeningen van Vers. - Zeer kleurrijke strip: Illusionista van tekenaar Seb en op scenario van Jelle Joseph. Ook geschikt voor niet-rokers. - Laat je niet misleiden (of juist wel, vooruit) door Darwin's Nightmare, een kunstzinnig 'houtsnedestrip' van Kevin Vanwonterghem. Met zo'n fantastische naam verwacht je eigenlijk ook wel iets speciaals. - Mijn persoonlijke favoriet uit dit Plots-nummer: de dromerige potlood(s)trip Het Verlangen door Geert Peeten. Peter van Moerenhout, laat deze jongen svp in elk Plotsnummer publiceren. - Interview met rapper (zouden ze dit woord in Belgie ook als repper uitspreken?) Buzze: 'Ik zal nooit stoppen met tekenen' - Profiel van stripwinkel Epic, uit Gent. Persoonlijk vind ik dit een heel leuke en informatieve serie over Vlaamse stripwinkels. Ook heel sympathiek van de Plots-redactie om stripwinkels zo uit te lichten. - Breedbeeld: Kuifje en zijn slechte vrienden door Walter Pauli. Een zeer lezenswaardig artikel over de niet-zo-frisse vriendenkring van Kuifje. Wat mij betreft was dit artikel een soort eye-opener.

Plots is geen 'makkelijk' stripmagazine om te lezen, zoveel is (weer) duidelijk na deze derde editie. Maar ook, het blad oogt erg verzorgt, heeft een degelijke lay-out en niet belangrijk: het ruikt ook nog eens lekker.
Wat opvalt is dat veel van de strips dromerig, surrealistisch en/of arty-farty zijn, maar wel op een goede manier. Wie bereidt is om zijn of haar best te doen om dit niet-alledaagse werk te lezen, kan een paar spannende leesuurtjes tegemoet gaan. Plots is vermoedelijk ook geschikt voor niet-semi-intelectuelen.
Plots stripmagazine is aanwezig tijdens de Stripdagen in Turnhout, op 15 en 16 december in de Warande. Daar gaan ze gezellig een partijtje boksen met de tekenaars van de Vlaamse stripwebsite PulpDeLuxe: http://plotsvs.pulpdeluxe.be/ Het belooft een spannende confrontatie te worden van de Groten der Vlaamse Striptalenten, zeg maar een soort Mohammed Ali vs Joe Frazier -match anno 2007 in het Vlaamse stripland.
Voor het bestellen van Plots of een abonnement: info@plotstrips.com Kijk ook op de Plots website: http://www.plotstrips.com/

Geen opmerkingen: