31 augustus 2011

Erik Wielaert expositie in Lambiek

De hele maand september is bij Galerie Lambiek in Amsterdam een expositie te zien met het veelzijdige werk van de Groningse striptekenaar en illustrator Erik Wielaert. Zijn tekeningen en strips kenmerken zich door het vaak bizarre karakter, maar ook door sprookjesachtige en fantasierijke voorstellingen, getekend in zowel een realistische als een meer karikaturale stijl.
In 1988 begon hij zijn strips te publiceren in verschillende small press publicaties. Ik ontdekte zijn werk eind jaren negentig in het blad Zone 5300, en vroeg of hij ook voor mijn stripmagazine Incognito wilde tekenen. Erik heeft strips gemaakt voor nrs. 16 t/m 18 en tekende ook de 'Isabel' cover voor Incognito nr. 17.
Toen ik verder ging als uitgever van de Incognito Reeks maakte Erik daar 3 stripalbums voor: Nachtschade (2000), Waanklanken (2001) en De zwarte ijscoman (2003). Voor laatstgenoemd album heb ik, in samenwerking met Erik, het scenario geschreven. Lode Devroe verzon de titel.
Behalve Nachtschade zijn deze uitgaven, plus de kettingstrip Het lieve leven waar Erik ook aan heeft meegewerkt, nog te bestellen via www.incognito-comics.nl.
Een bundel met korte verhalen verscheen in 2006 bij uitgeverij Sherpa onder de titel Nacht en Ontij. Rond die tijd is dit interview met Erik Wielaert gepubliceerd op 8Weekly magazine.
Hij is sinds de oprichting één van de stuwende krachten achter het Gronings striptijdschrift Gr’nn (zie foto) dat dit jaar zijn 15de verjaardag viert. Samen met Urbanus-auteur Willy Linthout maakte Erik voor uitgeverij Standaard de driedelige serie Het Laatste Station.
Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat.
De expositie bij Galerie Lambiek zal bestaan uit vrij werk, illustraties, originele strippagina’s, schetsen en gesigneerde prenten. Erik Wielaert is bij de opening op donderdag 1 september (vanaf 17.00 uur) aanwezig om zijn boeken te signeren. Bij Lambiek zijn ook Waanklanken en De zwarte ijscoman te koop.
Erik Wielaert's expositie is onderdeel van Striptember, het eerste stripfestival van Amsterdam dat gedurende de hele maand september wordt gehouden op verschillende locaties.
Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 – 1017 GP Amsterdam

Geen opmerkingen: