18 december 2011

Zozolala 180 - Na 30 jaar stopt een eigenzinnig stripinformatieblad

Afgelopen juli werd bekend gemaakt dat het Nederlandse stripinformatieblad Zozolala ermee ging stoppen. En in november verscheen de laatste aflevering. In nummer 180 blikt de redactie terug op bijna 30 jaar geschiedenis van een kritisch maar ook interessant stripinformatieblad, dat in zijn hoogtijdagen een oplage kende van meer dan achtduizend exemplaren. Het werd verspreid via de stripwinkels die het blad gratis weggaven aan hun klanten.
In de tegenhanger van Stripschrift werd vooral aandacht gegeven aan minder bekende strips en stripauteurs, en kreeg ook de small press strip in Nederland en België volop publiciteit. Evenals mijn stripblad Incognito (1993-1999) en de uitgaven in de Incognito Reeks (2000-2003).
Maar om nog steeds administratieve klusjes en ander onbetaald werk te doen terwijl je inmiddels een baan en gezin hebt, was voor de Zozolala redactie te veel geworden. Bovendien was het opvallend dat het blad de laatste tijd minder pagina's bevatte en de aanvoer van nieuwe artikelen blijkbaar was gestagneerd. Tijd dus om te stoppen.
Ik vroeg redactielid Sigge Stegeman of hij voor deze blog de doorlopende covertekening van Benno Vranken voor Zozolala 180 wilde sturen. Nu blijkt dat per ongeluk een schetsversie van Benno's cover bij de drukker is terechtgekomen! De tekening die ik heb ontvangen van Sigge, en hierboven staat, is de definitieve versie. Mooi om een kleine bijdrage te leveren aan Zozolala's laatste snik.
Klik op de tekening voor een groter formaat.
In oktober schreef ik een afscheidstekst voor een Zozolala special op StripSter dat je kunt lezen op deze pagina.

Geen opmerkingen: