In stripblad Eppo nr. 2, 2018 staat van mij een artikel over
Lonesome, de nieuwe westernserie van de Belgische stripauteur
Yves Swolfs (
Durango,
Legende,
De Prins van de nacht) waarvan het eerste verhaal vanaf deze Eppo een eerste Nederlandse publicatie krijgt (het album volgt in het voorjaar). Eppo nummer 2 ligt tot 8 februari in de winkel en is ook los te
bestellen via de Eppo site.
Speciaal voor het artikel had ik nog wat vragen over
Lonesome naar Swolfs gestuurd. Echter, de uitgave in januari van het Franstalige album en zijn status als gevierd stripauteur zorgden ervoor dat hij het heel druk kreeg met signeersessies, en daarom niet op de tijd zijn antwoorden kon sturen voor Eppo nr. 2. Als extra publiceer ik ze hier alsnog, zoals afgesproken met Yves.
De laatste vier delen van Durango
had u alleen nog geschreven. En nu is er het eerste deel van uw nieuwe serie Lonesome dat u ook heeft getekend. Wilde u na 20 jaar weer terugkeren naar de western en een van uw meest geliefde scenes in een strip, ruiters in de sneeuw?
Eigenlijk had ik al enkele jaren zin om weer eens een western te maken. Ik heb het plezier teruggevonden om een nieuwe serie te creëren en eraan te werken.
Kunt u de beide western-personages Durango en Lonesome goed uit elkaar halen?
Wel, de twee personages hebben één ding gemeen, dat ze allebei een hoed dragen met een platte boord en een lange mantel. Op psychologisch niveau, qua context en het scenario wat zal leiden naar een sage van meerdere albums, zal Lonesome een heel andere serie worden dan Durango.
De ruiter zonder naam uit Lonesome doet denken aan een personage uit een spaghettiwestern. Laat u zich nog steeds door deze films inspireren zoals bij Durango?
Er blijft de inspiratie van de Italiaanse western op het vlak van de keuze van de pagina indeling en hoe de personages eruit zien. Maar het scenario zal heel verschillend zijn, complexer, gesitueerd vanuit een historische context en met een beetje esoterie en fantasy erin.
Lonesome speelt zich af in Kansas, februari 1861, een paar maanden voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. U heeft zich door deze gebeurtenissen laten inspireren voor het verhaal?
Ja, het historische gedeelte is geïnspireerd door bestaande feiten. Men kan eruit halen dat de Secessieoorlog niet enkel gevoerd is omwille van het probleem van de slavernij, maar ook om economische redenen en onder invloed van Engelse en Franse banken.
Wilt u de Lonesome serie zelf blijven tekenen?
Normaal gezien is het verhaal voorzien in minimaal 4 of 5 delen. Ik ga het verhaal zelf beëindigen als scenarist en als tekenaar.
En gaat u ook door als scenarist van Durango?
Het scenario van de volgende Durango is reeds klaar en de twee volgende delen van De Prins van de nacht zijn volledig afgewerkt. De tekeningen worden nu gedaan door Timothée Montaigne. Ik hou veel van zijn manier van werken.