18 augustus 2020

Nieuw stripmuseum in Noordwijk laat echte stripkunst zien


Onlangs bracht ik een bezoek aan het nieuwe nog te openen stripmuseum MoCA, oftewel Museum of Comic Art in de badplaats Noordwijk. Oprichter is de stripliefhebber Arie Korbee (56) die al ruim twintig jaar originelen verzamelt en dacht: zonde als niemand ze ziet. Vandaar dat hij besloot om een stripmuseum te gaan openen. Als architect weet hij ook hoe je iets dergelijks moet aanpakken. En daarmee is Nederland, na het mislukken van het Strips! Museum in Rotterdam en het overgaan van het Nederlands Stripmuseum in Storyworld, weer een stripmuseum rijker. 

Korbee omschrijft zijn museum als 'kleinschalig, maar hoogwaardig' waarin twee grote tentoonstellingen per jaar te zien zullen zijn, in de winter en in de zomer, die elk vier maanden duren. Daardoor zal er ook ruimte zijn voor korte thema exposities en een jaarlijks Cartoonfestival. Na de torenhoge ambities van het Strips! Museum, dat na een jaar moest sluiten, vind Korbee het een stuk realistischer om op circa 10.000 bezoekers per jaar te rekenen.

'Onze begroting is op veel kleinere bezoekersaantallen gebaseerd, want wij moeten niet pretenderen dat we België zijn. Wij zijn een kleiner stripland, dus daar hoort een kleinschaliger museum bij. Wij werken alleen met vrijwilligers. Niemand krijgt betaald, ook ik als oprichter niet, dus de kosten zijn heel laag. Het pand is in eigendom. De stichting betaalt een heel laag huurtje aan de eigenaar, en dat ben ik', aldus Korbee in een interview met Stripjournaal.

Arie Korbee in zijn stripmuseum, 12 aug. 2020 (Foto: Robin Schouten) 

Het museum zal vooral gericht zijn op het tonen van originele striptekeningen, de echte stripkunst. In eerste instantie zal Korbee daarvoor putten uit zijn eigen omvangrijke collectie. Het is nadrukkelijk de bedoeling om ook samen te gaan werken met allerlei verzamelaars of stripauteurs voor het lenen van stukken. 'Bestuurslid van de stichting Peter Zuidhoek is verzekeringsman en die heeft heel goed uitgezocht hoe we het moeten verzekeren. We gaan het niet op naam van de stichting verzekeren, maar op naam van de eigenaar.'

Maar er is nog meer te doen in het museum. Boven is een gezellige leeshoek ingericht met een grote diversiteit aan strips, en een kleine filmzaal. En er zullen strips te koop zijn. Het stripmuseum zal ook als locatie gaan dienen voor workshops, lezingen en boekpresentaties.

Neem alvast een kijkje in Museum of Comic Art middels deze video van Stripjournaal.

Impressie van Museum of Comic Art 

Museum of Comic Art opent officieel haar deuren in het voorjaar van 2021 maar vanaf half oktober zal al een pilot tentoonstelling te bezichtigen zijn, 'European Masters of Comic Art' (met originelen van Giraud, Jijé, Franquin, Hergé, Jacobs, Tardi, Kresse, Hermann e.v.a.) speciaal voor Vrienden van het MoCa.
 
Vidocq door Hans G. Kresse (Foto: Robin Schouten) 

Voor € 27,50 per jaar per jaar word je Vriend en kun je zo vaak je wilt het museum bezoeken. Ook krijg je een exclusieve kunstdruk. Elke 25e Vriend van het MoCA ontvangt het fraaie hardcover boek "Het Belgisch centrum van het beeldverhaal" geschreven door Charles Dierick.

Kijk op museumofcomicart.nl voor het aanmelden als Vriend en alle info over het stripmuseum.

Facebook.com/MuseumOfComicArt

Ook Cosey en Derib zijn ze zien in MoCa. (Foto: Robin Schouten)

Geen opmerkingen: