29 november 2013

Eppo 24: interview met Asterix-tekenaar Didier Conrad

In stripblad Eppo nr. 24 staat een interview met Didier Conrad, de nieuwe tekenaar van Asterix. Ik sprak hem op 1 november op de Boekenbeurs in Antwerpen over Asterix bij de Picten, Albert Uderzo, zijn honorarium en zijn toekomstplannen. Eppo nr. 24 ligt tot 12 december in de winkel en is ook te bestellen
Een Asterix album verschijnt niet zo vaak, maar eind oktober was het weer zover met een ouderwets reisavontuur, Asterix bij de Picten. Dit is misschien wel de leukste en beste Asterix van de afgelopen 20 jaar! Wie houdt er nu niet van onze Gallische vrienden die zich door toverdrank en de nodige slimheid al decennia lang staande weten te houden tegen de Romeinse overheersers? In stripweekblad Pep kon Nederland voor het eerst kennismaken met de komische verhalen van de onoverwinnelijke kleine Galliër en zijn vriend Obelix, die vol met dubbele bodems en knipoogjes zitten naar de hedendaagse tijd. Al snel was er ook een zekere Nederlandse inbreng. Daan Jippes (de virtuoze tekenaar van Bernard Voorzichtig) heeft voor Pep in de jaren 1960 een aantal legendarische Asterix covers gemaakt die door stripfans nog altijd worden gekoesterd. Kijk hier eens voor drie voorbeelden. 
Didier Conrad signeert Asterix bij de Picten in Antwerpen.
Na het overlijden van de geniale scenarist René Goscinny in 1977 is tekenaar Albert Uderzo alleen verder gegaan met de strip. Het is gebleken dat zijn grootste kwaliteit vooral in het tekenenwerk ligt, en dat een goed Asterix scenario schrijven wel even iets anders is. Dat maakte niets uit voor de populariteit van de strip want elk nieuw Asterix album vliegt nog steeds met miljoenen exemplaren over de toonbank. Uderzo, inmiddels 86 jaar, doet het nu wat rustiger aan en voor het eerst sinds 1959 kent Asterix een nieuw stripduo: scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. Asterix gaat een mooie toekomst tegemoet. 

(Foto's : Robin Schouten, 2013)

NB: Foto's van deze blog, gemaakt door Robin Schouten, alleen gebruiken met toestemming. Indien gewenst wordt een hogere resolutie gestuurd. Contact: incognito@comic.com 

23 november 2013

René Windig online


Het was een publiek geheim dat striptekenaars René Windig en Eddie Jong, bekend van hun jarenlange samenwerking voor de krantenstrip Heinz, weinig tot niets op hadden met computers en het internet. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Na jaren van verzet, hakken in het zand, zwemmen tegen de stroom in en vechten tegen de bierkaai is de langste van het voormalige stripduo, René Windig (1951) op zijn oude dag toch nog overstag gegaan; hij heeft een website en zelfs een webwinkel: www.renewindig.nl
Zoek hem op, ga bij hem langs, klik op de link, surf je suf, browse je een ongeluk, spam erop los en shop je ongans!

Voor informatie over Windig en De Jong kijk je op de fansite Gezellig en Leuk van Coen van der Geest. Je vind daar een overzicht van al hun publicaties, interviews etc. 
René Windig in het Heinz Museum, juni 2011 (foto Robin Schouten, niet eerder gepubliceerd)
Voor het stripblad Eppo heb ik Windig en De Jong uitgebreid gesproken in hun Heinz Museum. Dat resulteerde in de Boekenkast van René Windig  in Eppo nr. 16, 2011 en de Boekenkast van Eddie de Jong in Eppo nr. 17, 2011. Ook schreef ik een Windig en De Jong Portret dat gepubliceerd is in Eppo nr. 26, 2011.

21 november 2013

Victor Hubinon - Charles Lindbergh





De veilingsite Artprecium heeft op 7 november een originele pagina verkocht van Buck Danny en Roodbaard -tekenaar Victor Hubinon uit het korte luchtvaartverhaaltje 'Charles Lindbergh'. Zie de afbeelding (klik erop voor een vergroting). Aan de nummering en de stijl te zien is het begin jaren 1970 getekend voor de Oom Wim-serie (L'oncle Paul, korte verhaaltjes voor Robbedoes/Spirou) maar is niet te traceren op de Spirou site bdoubliees.com/journalspirou/series4/onclepaul.htm of bij auteurs bdoubliees.com/journalspirou/auteurs3/hubinon.htm. De strip is evenmin opgenomen in een van de Buck Danny verzamelalbums van Dupuis (wel zijn vier andere korte luchtvaartverhaaltjes van Hubinon uit Robbedoes opgenomen in Buck Danny verzamelalbum 12: De strijd tegen de maffia). Wie weet in welk blad of album het Charles Lindbergh-verhaaltje van Hubinon is gepubliceerd?


15 november 2013

Haas: Dodenlijst vanaf Eppo nr. 23


In stripblad Eppo nr. 23 is een nieuw vervolgverhaal van de Nederlandse oorlogsstrip Haas van start gegaan: Dodenlijst. Wederom op scenario van Rob van Bavel en getekend door Fred de Heij die ook diverse strips publiceert in zijn eigen stripblad Pulpman
Deze nog niet eerder gepubliceerde foto van Fred de Heij maakte ik in zijn atelier in Zaandam voor een Portret in stripblad Eppo (gepubliceerd in nr. 8, 2010). Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat.
(foto: Robin Schouten, 2010)


05 november 2013

Blueberry – Chihuahua Pearl & De man die $ 500.000 waard was



Sommige stripverhalen zijn het waard om opnieuw uit te worden geven zoals uit de fantastische westernstrip Blueberry. In 2011 verscheen bij Uitgeverij Sherpa een luxe editie met het tweeluik van de goudmijn in zwart-wit, gebruik makend van de originele tekeningen van Jean Giraud. Het boek Chihuahua Pearl en De man die $ 500.000 waard was is daar het vervolg op.

Het zijn twee verhalen die behoren tot de spannendste uit de serie. In Chihuahua Pearl onderschept Blueberry tijdens een verkenningstocht aan de grens een brief die gericht is aan de president van Amerika. Het gevolg is dat Blueberry zogenaamd uit het leger wordt ontslagen om in het geheim een verdwenen goudschat van de Zuidelijken te vinden. Op de hielen gezeten door commandant Vigo maakt hij kennis met de mooie maar sluwe Chihuahua Pearl die de brief verstuurde. 
Om de schat te vinden moet Blueberry een man zien te bevrijden uit de Mexicaanse gevangenis van gouverneur Lopez. Blueberry wordt gevangen genomen en heeft het zwaar te verduren maar komt vrij dankzij zijn vrienden McClure en Red Neck. Maar ook wordt hij gteconfronteerd met vijanden uit het verleden, de hijackers van Finlay en Kimball, die we voor het eerst tegenkwamen in de Blueberry verhalen De lange weg naar Chochise en Oorlog of vrede. Deze roofbende is eveneens de goudschat op het spoor. 
Uit Chihuahua Pearl


Met deze verhalen uit de begin jaren zeventig werd een nieuw realisme in de serie geïntroduceerd die tegelijkertijd het begin inluidde van de volwassen strip. Blueberry zelf transformeerde van de klassieke westernheld naar een verharde antiheld, maar nog steeds sympathiek. De scenario’s van Jean-Michel Charlier zijn beter dan ooit, evenals het gedetailleerde tekenwerk van Giraud dat in zwart-wit en in deze nieuwe druk veel beter tot zijn recht komt dan in de kleurenedities uit de jaren zeventig. In dit album is tevens een kleurenkatern opgenomen met de covers en aankondigingen uit het Franse stripblad Pilote. 

Sherpa zal in januari 2014 het vervolg uitbrengen, Ballade voor een doodskist en in  januari 2015 volgt de ontknoping met Vogelvrij verklaard en  Angel Face. Hiermee zal de goudcyclus van Blueberry compleet worden gemaakt in een luxe editie, op groot formaat én in het Nederlands. Voor iedere striplezer een aanrader! (RS)

Blueberry – Chihuahua Pearl en De man die $ 500.000 waard was
Jean-Michel Charlier (tekst) en Jean Giraud (tekeningen)
Uitgeverij Sherpa - 104 pagina’s (hardcover) - € 49,95
(Met een losse kleurenbijlage als aanvulling op het dossier van De mijn van Prosit en Het spook van de goudmijn uit 2011) 

Website: http://www.sherpa.nu/
Uitgeverij Sherpa op Facebook



(klik op de afbeeldingen voor een groter formaat)