20 september 2014

De Jaren Pep

Bij Pep denken veel striplezers uit de jaren zestig en zeventig terug aan het dynamische en pittige stripweekblad dat iedere vrijdag door de bladenman werd bezorgd en garant stond voor oneindig veel leesplezier met avontuurlijke, spannende en grappige strips. Vanaf 1962 werd de wat oudere jeugd in Nederland bediend met een aantal van de beste buitenlandse strips. Voor het eerst kon worden kennisgemaakt met series als Asterix, Roodbaard, Tanguy en Laverdure en Blueberry, nog altijd behorend tot de Europese stripklassiekers. De Pep redactie schakelde ook (ex-)medewerkers in van de Toonder Studio's om covers te tekenen (Jan van Haasteren en Jan Wesseling), tekstverhalen te illustreren (Thé Tjong-Khing) en strips te laten maken (Gerrit Stapel). Deze eigen stripproductie kwam langzaam maar zeker op gang, met als belangrijkste tekenaar de realistische grootmeester Hans G. Kresse. In eerste  instantie wist hij met Zorro en Vidocq de Pep lezers aan zich te binden, en later ook met Erwin (de zoon van Eric de Noorman) en indianenstrips. 

Pep begon ook een nieuwe generatie Nederlandse striptekenaars te publiceren die grote invloed zou uitoefenen op toekomstige stripmakers. Martin Lodewijk (tevens scenarist van Johnny Goodbye en Bernard Voorzichtig) tekende in 1966 zijn eerste Agent 327 verhalen en Dick Matena, vers van de Toonder Studio's, begon in 1968 aan een stormachtige ontwikkeling met De Argonautjes, Ridder Roodhart (beiden op tekst van Lo Hartog van Banda) en Grote Pyr. Ook schreef hij de populaire voetbalstrip De Macaroni's voor Dino Attanasio. Fred Julsing (Wellington Wish, De broertjes Samovarof), Daan Jippes (Bernard Voorzichtig) en Peter de Smet (De Generaal en Joris PK) completeren de Grote Vijf, zoals Ger Apeldoorn hen noemt in zijn boek De Jaren Pep. In een aantal hoofdstukken beschrijft hij de opkomst (1962-1964), de gouden jaren (ingezet door hoofdredacteur Peter Middeldorp in 1965-1968) en de langzame maar onvermijdelijke ondergang (1973-1975) van een legendarisch stripblad dat zijn gelijke niet heeft gekend in Nederland. Pep bediende naast de jeugd ook de oudere striplezer, zoals met de satirische Pep Spotters, en experimenteerde in de laatste jaren erop los met de vormgeving van de covers en het publiceren van buitenlandse strips als Corto Maltese (Hugo Pratt), Philémon (Fred) en Waanzin Waanzuit (Gotlib). Daarmee werd ook bijgedragen aan de populariteit van volwassen strips in Nederland. In de nadagen van Pep debuteerden nog Uco Egmond, Robert van der Kroft, Wilbert Plijnaar en Henk Kuijpers en werd een basis gelegd voor Pep's opvolger: het stripblad Eppo. Een belangrijke erfenis.

Ger Apeldoorn (1959), in het dagelijkse leven schrijver voor de televisie en tevens eindredacteur van het herboren stripblad Eppo, groeide zelf op met de Pep. Dat is bij het lezen van zijn boek ook wel te merken, vanwege het enthousiasme en de volledigheid waarmee hij de geschiedenis van Pep vertelt en waarvoor hij een aantal stripmakers en redactieleden heeft gesproken. Dat leverde heel wat interessante weetjes en anekdoten op, goed geschreven biografieën van de meest toonaangevende stripauteurs en illustratoren uit Pep, en heel veel mooi beeldmateriaal. 
Op pagina 60 refereert Apeldoorn aan een glasheldere herinnering van zijn bezoek aan de Pep redactie als veertienjarige stripfan: de weken erna droomde hij van vrijwel niets anders meer dan de pagina's van Peter de Smet's Joris PK die onder zijn neus werden ingekleurd. Hier is een ware stripliefhebber aan het woord die het blijkbaar nodig vond om een boek te schrijven over de historie van zijn favoriete stripblad ('Por Dios, wat een blad!' was een bekende lijfspreuk van Pep) en de lezers van weleer te trakteren op een goed gedocumenteerd naslagwerk. Een wijs besluit. 
Voor de lezers van nu is De Jaren Pep een uitstekende aansporing om op stripbeurzen, rommelmarkten en Marktplaats te gaan zoeken naar jaargangen Pep, om die samen met het boek van Apeldoorn te consumeren. 

Overigens, de cover van De Jaren Pep is speciaal getekend door Martin Lodewijk, waarmee een mooie brug van het roemruchte Pep verleden naar het heden is gemaakt.

(Robin Schouten)

De Jaren Pep van Ger Apeldoorn is verkrijgbaar in de betere boekhandels en stripwinkels.
104 pagina’s in woord en beeld
Full Colour - Luxe gebonden 
Uitgave: Don Lawrence Collection, 2014
Prijs: € 24,95

NB: Op 4 oktober verschijnt van De Jaren Pep een tweede druk (tekstueel licht herzien) in slappe kaft voor € 19,95

Geen opmerkingen: