30 juni 2015

Jean Van Hamme expo in Belgisch Stripcentrum

Tekening: Dany
In het Belgisch Stripcentrum (Zandstraat 20, 1000 Brussel) is tot 29 november 2015 de overzichtstentoonstelling Jean van Hamme, reiziger zonder grenzen te bezichtigen. Daarin wordt de carrière belicht van deze Belgische topscenarist die in 1968 begon. Jean Van Hamme (Brussel, 1939), die handelsingenieur is met een specialisatie in politieke economie, geeft van de ene dag op de andere zijn hoge functie bij een grote multinational op om zich te wijden aan het scenarioschrijven. Hij richt zich zowel op films als op stripverhalen en wordt scenarist van enorme bestsellers als Thorgal (tek: Rosinski), XIII (tek: Vance) en Largo Winch (tek: Francq) – die dit jaar 25 wordt!. Even memorabel is zijn werk voor Epoxy (met Cuvelier), Een avontuur zonder helden (met Dany), S.O.S. Geluk (met Griffo) en De Chninkel (met Rosinski). Hij is een meester in het blootleggen van de verborgen kantjes van de macht. Jean Van Hamme is een verstokte reiziger die de hele wereld doorkruist heeft. Waar hij ook zijn helden op avontuur stuurt, documenteert hij zich ter plaatse. Vandaar de titel voor deze tentoonstelling: 'Reiziger zonder grenzen'. 
Jean Van Hamme op de opening van zijn expo Reiziger zonder grenzen (Belgisch Stripcentrum, 16 juni 2015)
Een Nederlandstalige Jean Van Hamme biografie is hier te lezen en als pdf te downloaden. Het geheel is gelardeerd met afbeeldingen van origineel tekenwerk die te zien zijn op de expo in Brussel.
In 2013 werd in Eppo Stripblad nummer 9 een (door mij geschreven) Portret over Jean Van Hamme gepubliceerd, zie deze link voor meer info. 
Tenslotte, voor degenen die de Franse taal machtig zijn: in mei 2015 verscheen bij uitgeverij Bamboo de memoires van Jean Van Hamme in Mémoires d’écriture. Helaas is er van dit boek geen Nederlandse uitgave gepland. Een exemplaar is te winnen via een wedstrijd op Stripspeciaalzaak.be

Geen opmerkingen: