26 januari 2016

Een speurtocht naar striptekenaar en scenarist Pizarro

Voor mijn neus en toch niet zelf gevonden.


Verschillende malen heb ik getracht te achterhalen wie toch de mannen zijn achter de miniboekjes Steve Drake. Deze stripjes zijn in 1962 uitgegeven door Nooitgedacht en er verschenen slechts vier titels van. José Carlos tekende het met een scenario van Pizarro. So far so good, maar wie waren deze heren? Rondvragen bij stripverzamelaars en strips beschrijvers leverde niets op... waar te beginnen?
de Drake-boekjes zoals we die kennen.
Speuren op internet deed geen goed. Uiteindelijk wende ik mij tot de Dotcomhost site van Ben Kamphuis die onder andere een overzicht heeft gemaakt van de uitgaven van de uitgever van Drake, Nooitgedacht. Een uitgever die, voor zover duidelijk, is overgenomen door een zekere Van Welzenist die vermoedelijk ook de uitgeverij Euredit runde met leespulp zoals de uitgaven van Baldekijn/Mondial. Maar ook Ben kon mij niet veel verder helpen. Ook zijn speurtocht naar de uitgaven van Nooitgedacht en meer bepaald Drake stuitte op een dood spoor.

Toen mij na maanden stilte gewend tot Tony Ovaere van Comicsdatabase (database der Nederlandstalige comics plus aanverwanten) 
met eenzelfde vraag als aan Ben, maar Tony wist het ook niet. Wel triggerde het hem blijkbaar, want Tony ging voortvarend aan de slag om mij snel het leuke nieuws te brengen dat hij uiteindelijk op iets bijzonders was gestoten en wel via de Noorse uitgave Drake & Drake. Pizarro werd nadrukkelijk in deze strips genoemd.
Het eerste stukje van de puzzel.
Later kwam Tony met nog meer. Hij was onstuitbaar en wat bleek....José Carlos en Pizarro waren een-en-dezelfde! Dat maakte het zoeken een stuk makkelijker. Intikken op internet en er kwamen hits. Er is zelfs een Facebookpagina van hem die doorverwijst naar de volgende info;

José Garcia Pizarro werd geboren in Madrid in 1934 en begon zijn carrière in de jaren 1950. Hij tekende series als 'Carlos Espejo', 'Sportman' en 'La Isla de la Bruma' met scripts van M. Gonzalez Casquel in Chicos; een uitgave die mij leidde naar de eerste site met bijzonder veel informatie. Ook droeg hij bij aan strips als 'Aventuras del FBI' (Rolláán), 'Brigada Secreta' (Toray), 'Espionaje' en 'Los Gemelos' (beiden van Toray) gedurende de jaren tussen 1950 en 1960.

Een zeldzame foto van Pizarro.
In de jaren 1960 was Pizarro actief bij Ibergraf met 'Drake & Drake' (zie illustratie), tijdschriften als Chio met 'Profesor Hildegard', 'Los Hombres del Volante' en 'Sportman II'. Hij publiceerde in Gaceta Junior ('Las Andanzas de Lita y Alicia', 1970), Trinca ('La Pandilla Trinca', 1970), Gente Menuda ('Pipa y Pilonga', 1976), Piññóón ('Claxon', 1977) en El Cuca, de aanvulling van de krant Madrid Pueblo ('Slap', 'La Rosa Revoltosa', 'Johnny Sobre Ruedas', 1971).
Hij draaide zijn hand niet om voor diverse stijlen.
Bovendien werkte hij voor buitenlandse publicaties zoals de Britse tijdschrift Eagle en de bladen van Warren in de VS. Via afbeeldingen op de Comiclopedia van Lambiek kwamen ook nog 'Pipa y Pilonga' en 'Todo un Hombre' bovendrijven
Pizarro tekende vlot realistische scenes zoals in 'Todo un Hombre'.

Om de hele reeks publicaties te vinden is het handig om deze link te gebruiken waar een uitgebreide bibliografie is te vinden. Helaas werd Pizarro in de midden van zijn jaren 50 blind. En moest dus rond 1985 stoppen met werken. Of deze stripduizendpoot, die nagenoeg niemand meer kent in het Nederlandse taalgebied (maar ja, daar zijn er wel veel meer van) nog leeft, is niet duidelijk geworden...ook na een reactie op Facebook bleef het verder stil.
Ook sciencefiction kon hij sfeervol weergeven.
In ieder geval geniet ik nog steeds van zijn vier Dick Bos-achtige boekjes of moet ik zeggen dat ik nog steeds geniet van de Drake-achtige Dick Bosboekjes. Ze ontlopen elkaar qua sfeer niet, qua tempo niet en qua tekentalent niet. Jammer dat er geen belangstelling is voor José García Pizarro. Het is zeer de moeite waard. Misschien dat dit stukje er aan bijdraagt. Het werk en dan met name het realistische werk leent zich bijzonder goed voor heruitgaven.

Met uitdrukkelijke dank aan Ben voor de info over de weg die de Nooitgedacht-boekjes gingen én Tony voor het vinden van de draden die hebben geleid tot de uitkomst van dit speurwerk en voor een deel van de opsomming van publicaties van Pizarro in dit stuk. (HvK)


Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog zal hij (on)regelmatig bijdragen leveren met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes. 

Eerder publiceerde hij een Uitglijer over Guus SlimHergéSuske en Wiske: De Tartaarse helmTintin: Le Sceptre d'OttokarSchanulleke (Suske en Wiske)Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2)Suske en Wiske: De RingelingschatUitglijers met dubbele betekenissen? en Uitglijer Guus Slim

Geen opmerkingen: