30 maart 2018

Grenzeloos Getalenteerd expositie op De Stripdagen 2018

Speciaal voor De Stripdagen 2018, dat op zaterdag 31 maart en zondag 1 april wordt gehouden in de Jaarbeurs Utrecht (samen met Dutch Comic Con) heb ik de expositie Grenzeloos Getalenteerd samengesteld. Daar is veel buitenlands werk te bekijken van Nederlandse stripauteurs op 10 panelen. Ook schreef ik de bijbehorende teksten.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de tendens bij uitgeverijen om nieuwe strips te laten maken van klassieke internationale bestsellers. Daar worden uiteraard hoge eisen aan gesteld. En de zoektocht naar talent voert uitgevers verbazend vaak naar Nederland! Zo kunnen we sinds kort (of binnenkort) genieten van beroemde stripfiguren als Suske en Wiske, Robbedoes, Guust Flater en Blake en Mortimer, gemaakt door Hollandse meesters als Gerben Valkema, Hanco Kolk en Peter van Dongen (zie hierboven).

Daarnaast worden er flink wat Nederlandse strips in vele talen vertaald en vele landen verkocht (ik noem slechts Erik Kriek, Barbara Stok en Eric Heuvel). Dat is op zich niet nieuw want ook in het verleden zijn er wereldsterren geweest onder de Nederlandse stripmakers zoals bv. Theo van den Boogaard, Dick Matena, Hans G. Kresse en Marten Toonder. Van al deze tekenaars laat ik voorbeelden zien op de Grenzeloos Getalenteerd expositie, en nog veel, veel meer!
Lettertekenaar Frits Jonker heeft speciaal voor deze tentoonstelling een logo ontworpen, zoals alleen hij dat kan.

Na een lange voorbereidingstijd had ik zoveel materiaal verzameld dat ik voor de moeilijke keus stond welke covers etc. uiteindelijk op de tentoonstelling terecht zouden komen. Daarbij zocht ik naar een balans van het aantal beelden per tekenaars, en op welke panelen het materiaal van de diverse striptekenaars zouden passen. Een belangrijk criterium vond ik om zoveel mogelijk covers te laten zien die speciaal voor buitenlandse uitgaven zijn getekend, en dus nog onbekend zijn bij het Nederlandse publiek (zoals de Franstalige Franka-covers van Henk Kuijpers).
Evert Geradt - Cover voor het Duitse stripblad U-Comix Sonderband 14 (1978)
Evert Geradts was een van de vele stripauteurs die ik had benaderd, vanwege zijn historie als een van de eerste belangrijke undergroundtekenaars van Nederland. Helaas had ik geen ruimte om al zijn buitenlandse covers die hij stuurde in de expositie op te nemen. Zoals deze twee, die evengoed zeer de moeite van het tonen waard zijn.
Evert Geradt - Franse uitgave van Jan Zeiloor (1979)
Omdat De Stripdagen zijn samengegaan met Heroes Dutch Comic Con kunnen de bezoekers nóg vijf hallen barstensvol jongerencultuur bezoeken! Alle informatie over De Stripdagen staat op www.destripdagen.nl  Graag tot ziens!

P. Hans Frankfurtherprijs 2018 voor Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann

Naast de Stripschapprijs voor Peter van Dongen en de bekendmaking + prijs van Album van het Jaar worden dit weekend ook de andere Stripschapprijzen uitgereikt op De Stripdagen, voor het eerst in de Jaarbeurs Utrecht (en samen met Dutch Comic Con). Als stripjournalist mocht ik voor het eerst zitting nemen in de jury voor deze prijzen.

De P. Hans Frankfurtherprijs, in de volksmond ook bekend als de Jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten en vernoemd naar de in 1996 overleden oprichter van Het Stripschap, is dit jaar een eerbetoon aan de Nederlandse stripjournalistiek. Omdat dit een heel breed gebied beslaat en een periode van een halve eeuw, wordt de prijs dit jaar niet aan één, maar aan liefst drie veelbetekenende exponenten van dit genre toegekend: Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann.

Allereerst: Rob van Eijck en Willem van Helden. Zij mogen gezien worden als de grondleggers van de Nederlandse stripjournalistiek. Als spil van een team stripliefhebbers en -kenners waren de twee verantwoordelijk voor de gouden jaren van het stripinformatieblad Stripschrift waarin zij de stripjournalistiek als het ware hebben uitgevonden en vormgegeven. Dit leverde prachtige interviews en artikelen op, met en over alle belangrijke stripauteurs. Vaak leidde dit ook tot boekpublicaties.
Rob van Eijck poseert voor zijn boekenkast, thuis in Haarlem. Foto: Robin Schouten (2014)
Rob schreef boek na boek, met als hoogtepunt het meesterwerk ‘Beeldspraak’ (een interviewboek met o.a. Dick Matena, Martin Lodewijk, Daan Jippes, Evert Geradts en Hans G. Kresse). In 2014 interviewde ik Van Eijck voor de rubriek De boekenkast van... in stripblad Eppo (zie deze link).
Willem ontpopte zich tot de Carl Barks-kenner bij uitstek. Ook hij leverde diverse titels af en wist daarnaast jarenlang de lezers van de Volkskrant om zijn vinger te winden met zijn inspirerende stukken over strips.
En het duo is nog steeds productief. Zo schreven zij met (onder meer) de derde winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs het boek over de stripgeschiedenis van de Nederlandse strip ‘Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal’ (lees ook deze recensie).
Joost Pollmann in het Afrika Museum voor de striptentoonstelling Picha, 2008 (Foto: Robin Schouten)
En die derde winnaar is niet de minste: Joost Pollmann. Hij volgde Van Helden op als stripjournalist in de Volkskrant en wist de stripjournalistiek naar een academisch niveau te tillen. Hij geeft namelijk zo vaak ‘college’ dat hij zich gerust ‘stripprofessor’ kan noemen. En laat dat nu niet geheel toevallig de titel zijn van zijn gelijknamige en alom bejubelde boek dat vorig jaar verscheen.
Daarnaast was Pollmann ruim twintig jaar de grote man achter Stripdagen Haarlem. Een veelzijdig festival dat onder zijn bezielende leiding uitgroeide tot het grootste stripevenement van de Benelux.

Met de P. Hans Frankfurtherprijs wil de commissie van de Stripschapprijzen laten zien hoe belangrijk de bijdrage van de journalistiek aan de wetenschap kan zijn en hoe begeesterde liefhebbers van het beeldverhaal kunnen uitgroeien tot geschiedschrijvers. Daarom alle lof voor de winnaars!

Op zondag 1 april ontvangen Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann de P. Hans Frankfurtherprijs, om 13.00 uur op het mainstage, Hal 10. De drie heren zijn het hele weekend op De Stripdagen aanwezig.

Alle informatie over De Stripdagen kun je vinden op www.destripdagen.nl

29 maart 2018

Stripschapprijs 2018 voor Peter van Dongen

Peter van Dongen poseert bij zijn expositie op De Stripdagen 2017 in Rijswijk (Foto: Robin Schouten)
Komend weekend, 31 maart en 1 april vinden De Stripdagen voor de eerste keer plaats in de Jaarbeurs Utrecht (tegelijk met Heroes Dutch Comic Con). Daar worden ook de Stripschapprijzen 2018 uitgereikt. Als stripjournalist mocht ik in de jury zitten voor deze prijzen.
Voor de Stripschapprijs, de belangrijkste oeuvreprijs voor striptekenaars in Nederland, stemden we unaniem voor een Nederlandse stripmaker met Indische roots: Peter van Dongen. Een meer dan terechte winnaar! Hier volgt het (door mij licht aangepaste) juryrapport.

Zijn oeuvre is niet omvangrijk maar wel herkenbaar. Al sinds zijn eerste publicaties in bladen als De Vrije Balloen en het maandblad Wordt Vervolgd springt zijn werk in het oog. Vanaf midden jaren tachtig heeft hij zijn tekenwerk geperfectioneerd en wist hij de Klare Lijn naar zijn hand te zetten, een Klare Lijn met een Indisch tintje.
De Indonesische uitgave van Rampokan (2014)
De winnaar van dit jaar gaat voor het hoogst haalbare. Vanaf zijn debuut ‘Muizentheater’ in 1990 zijn bijna al zijn andere albums ook prijswinnaars. Zijn Indische roots (via zijn Chinees-Indische moeder) spelen een nadrukkelijke rol. Zijn bekendste werk, Rampokan, is een monument in de Nederlandse stripgeschiedenis. Het tweeluik dat zich afspeelt aan de vooravond van de politionele acties in Indonesië behoort zonder twijfel thuis in het canon van de Nederlandse strip. Hiermee liet hij zien hoe nauw de Indische cultuur met onze samenleving verbonden is. Met deze graphic novel brak hij ook internationaal door.
Peter van Dongen met Adriaan van Dis.
Zijn meest recente werk is een bewerking van de novelle ‘Familieziek’ van Adriaan van Dis, die in november 2017 uitkwam. Niet voor niets vroeg deze schrijver aan Van Dongen om zijn boek te bewerken tot een schitterend beeldverhaal. In no-time is dit boek al weer toe aan een derde druk, een feit dat in deze tijd waarin de meeste boeken in kleine oplages verschijnen buitengewoon is te noemen.

Als klap op de vuurpijl verschijnt in oktober 2018 het eerste deel van zijn Blake en Mortimer tweeluik De Vallei der Onsterfelijken, die hij samen met Teun Berserik tekent op scenario van Yves Sente. Dit werk beviel Uitgeverij Dargaud al zodanig dat beide Nederlandse striptekenaars kunnen rekenen op een toekomstig Blake en Mortimer verhaal van de internationaal gelauwerde scenarist Jean Van Hamme.
Peter van Dongen - Proefpagina 1B voor Blake en Mortimer 
Door Peter van Dongen (1966) de Stripschapprijs toe te kennen wil de commissie meer dan eens laten zien dat het niet gaat om een grote productie, maar om continuïteit en bovenal kwaliteit. Dit maakt hem de terechte winnaar van de Stripschapprijs 2018.

Op zaterdag 31 maart krijgt hij de prijs uitgereikt door 'Stripmaker des Vaderlands' Margreet de Heer. Tijd en locatie: om 13:00 uur, Hal 10, Jaarbeurs Utrecht.

Alle informatie over De Stripdagen kun je vinden op www.destripdagen.nl
Margreet de Heer ging alvast bij Peter van Dongen langs voor een interview en maakte vervolgens deze strip (met veel 'Wauws!').

Lees hier het recente interview van Joost Pollmann met Van Dongen voor de Volkskrant waarin hij uitgebreidt vertelt over Blake en Mortimer.

28 maart 2018

De Stripdagen 2018 naar de Jaarbeurs Utrecht

De Stripdagen 2018 poster is getekend door Vick De Bergh, met de terugkeer van De Generaal.
Een keer per jaar wordt de strip als kunstvorm en als massamedium landelijk onder de aandacht gebracht op De Stripdagen. En dat gebeurt al vijftig jaar! De vorige edities werden gehouden in Rijswijk. Samenwerking met een ander evenement (de Heroes Dutch Comic Con, die tegelijkertijd plaatsvindt) heeft het mogelijk gemaakt om De Stripdagen dit jaar te laten plaatsvinden in de Jaarbeurs, Utrecht. En wel komend weekend, op zaterdag 31 maart en zondag 1 april.

Deze verhuizing én schaalvergroting maken het mogelijk om het mooie medium strip onder de aandacht te brengen van een veel grotere groep belangstellenden. Ook biedt deze samenwerking de armslag voor een grotere en bredere programmering dan ooit tevoren.
Naast een grote stripboekenbeurs en diverse stripuitgeverijen is er een continu-programmering op drie podia, vol educatie en entertainment! Met paneldiscussies, presentaties, prijsuitreikingen, stripbattles, veilingen, muziek, wedstrijden, quizzen, interviews, workshops en lezingen. Met diverse exposities (o.a. een overzichtstentoonstelling van De Generaal in de Stripdagenhal), signerende tekenaars, unieke beursedities van nieuwe uitgaven en de verkiezing van het Album van het Jaar. En natuurlijk veel doe-dingen voor kinderen.

EEN PAAR HIGHLIGHTS

Expositie Grenzeloos Getalenteerd
Er is wereldwijd een tendens bij uitgeverijen om nieuwe strips te laten maken van klassieke internationale bestsellers. Daar worden uiteraard hoge eisen aan gesteld. En de zoektocht naar talent voert uitgevers verbazend vaak naar Nederland! Zo kunnen we sinds kort (of binnenkort) genieten van beroemde stripfiguren als Suske en Wiske, Robbedoes, Guust Flater en Blake en Mortimer, gemaakt door Hollandse meesters als Gerben Valkema, Hanco Kolk en Peter van Dongen.
Daarnaast worden er flink wat Nederlandse strips in vele talen vertaald en aan vele landen verkocht (zoals het werk van Erik Kriek en Eric Heuvel). Dat is op zich niet nieuw, want ook in het verleden zijn er wereldsterren geweest onder de Nederlandse stripmakers. Deze speciaal voor De Stripdagen gemaakte expositie, door stripjournalist Robin Schouten, doet het allemaal uit de doeken. Het logo werd ontworpen door lettertekenaar Frits Jonker.

Stripbattles
Altijd een hoogtepunt op De Stripdagen: de inmiddels legendarische Stripbattle! Twee teams van Nederlandse toptekenaars strijden tegen elkaar in een niets ontziende improvisatie-tekenoorlog. Wie is het snelst, het mooist, het grappigst, het origineelst? De opdrachten komen uit het publiek, en het publiek bepaalt ook de winnaars! De partijen strijden om de Gouden Tekentang, de meest afzichtelijke wisseltrofee ter wereld. Het geheel staat onder (bege)leiding van Ger Apeldoorn. Die zal de deelnemers het onderste uit de kan doen halen.

Hoog bezoek
Het is vele jaren geleden dat er zoveel buitenlandse gasten op De Stripdagen komen als dit jaar! Uiteraard uit België en Frankrijk, maar ook uit Italië (Angelo Stano), Indonesië (Apri Kusbiantoro) en de Verenigde Staten. De organisatie is zeer verguld met de aanwezigheid van toptekenaars Steve Scott en Eddy Barrows (o.m. Batman en Superman). Kijk voor alle signerende tekenaars op www.destripdagen.nl/artiesten.html
Lezingen en workshops
Op het workshop-podium vinden diverse lezingen en workshops plaats, waaronder:

- Cosplay introductielezing (zaterdag)
- Cosplay-lezing: maken, kopen of aanpassen (zondag)
- Workshops strips maken voor kinderen en voor volwassenen. Een strip maken, hoe doe je dat precies? Tommy A heeft vaker met dit bijltje gehakt.

Voor deelname aan de workshops kun je je hier opgeven.

Omdat De Stripdagen zijn samengegaan met Heroes Dutch Comic Con kunnen de bezoekers nóg vijf hallen barstensvol jongerencultuur bezoeken!

Alle informatie over De Stripdagen staat op www.destripdagen.nl
Over Heroes Dutch Comic Con is meer te vinden op www.dutchcomiccon.com/nl

Morgen volgt meer informatie over De Stripdagen op deze blog, o.a. over de Stripschapprijzen, met de Stripschapprijs 2018 voor Peter van Dongen die hij op zaterdag 31 maart krijgt om 13:00 uur, Hal 10, Jaarbeurs Utrecht.

21 maart 2018

Eppo 5 - De boekenkast van Jan Vervoort

Jan Vervoort voor zijn boekenkast op zolder (Eindhoven, 22 oktober 2017)
Nog even op de valreep: in Eppo nr. 5 staat van mij De boekenkast van... Jan Vervoort. Tussen 1987 en 1995 maakte deze klare lijn tekenaar 3 verhalen van de avonturenstrip Elno voor de stripbladen Eppo Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Stripblad. Vorig jaar werden deze gebundeld in De complete Elno (met een uitgebreid dossier) dat Jan gesigneerd heeft op de stripfestivals in Veldhoven en Breda. Voor de Boekenkast-rubriek koos hij 4 favoriete boeken van een Belgische (Hergé), Franse (Jacques Tardi) en twee Amerikaanse striptekenaars (Jack Cole en Chris Ware). Eppo nummer 5 ligt tot 22 maart in de winkel en is ook los te bestellen via de Eppo site. 
© Foto's: Robin Schouten. Voor een hogere resolutie, mail naar incognito@comic.com