Margreet de Heer was de afgelopen drie jaar de Stripmaker des Vaderlands. In die periode heeft ze veel strips getekend die ze wil bundelen in een kloek boek, Strip Holland Strip! Om dit project te kunnen realiseren is zij op Voordekunst een crowdfunding gestart die de komende 14 dagen nog voortduurt. Wie bijdraagt krijgt allerlei extra's zoals de Bloto's, een speciaal voor dit project gemaakte fotoserie waarin stripmakers tekeningen maakten op haar smaakvolle en grappige naaktfoto's.
Stripnieuws en zeldzame tekeningen-strips
Incognito stripuitgaven (1993-2003):
www.incognito-comics.nl
31 augustus 2020
Margreet de Heer - Bloto Dick Matena
Op Facebook publiceerde Margreet als voorproefje de Bloto van... Dick Matena! "Een heel bijzondere bijdrage namelijk een pagina uit 'De Teloorgang van Oude Knudde' (onderdeel van de door mij gepromote gids Graphic Novels voor de Leeslijst én dankzij mijn gezeur heruitgegeven bij Uitgeverij Personalia). Van Dick mocht ik de tragische Anneke vervangen door mijzelf."
28 augustus 2020
Eppo 17 - De boekenkast van Tijn Snoodijk
Tijn Snoodijk maakte deze foto van hemzelf. |
In Eppo 17 staat van mij De boekenkast van... Tijn Snoodijk. Hij is de auteur van de bijzondere strip Europa die sinds vorig jaar in Eppo staat en in dit nummer afscheid neemt. Snoodijk (1970) is ook auteur van dwarsige kinderboeken als 'M is een Monster' en 'Poesje Mauw, wat doe je nou?’ en hij illustreerde het 'Proefjesboek'. Ook werkte hij als strip- en tekenfilmjournalist voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn favoriete boeken zijn van Peyo, Chris Ware, Tom Gauld en Lewis Trondheim. Meer lezen? Eppo nummer 17 ligt tot 3 september in de winkel en is los te bestellen via de Eppo site.
De allerlaatste pagina van Europa in Eppo 17 (2020) |
18 augustus 2020
Nieuw stripmuseum in Noordwijk laat echte stripkunst zien
Onlangs bracht ik een bezoek aan het nieuwe nog te openen stripmuseum MoCA, oftewel Museum of Comic Art in de badplaats Noordwijk. Oprichter is de stripliefhebber Arie Korbee (56) die al ruim twintig jaar originelen verzamelt en dacht: zonde als niemand ze ziet. Vandaar dat hij besloot om een stripmuseum te gaan openen. Als architect weet hij ook hoe je iets dergelijks moet aanpakken. En daarmee is Nederland, na het mislukken van het Strips! Museum in Rotterdam en het overgaan van het Nederlands Stripmuseum in Storyworld, weer een stripmuseum rijker.
Korbee omschrijft zijn museum als 'kleinschalig, maar hoogwaardig' waarin twee grote tentoonstellingen per jaar te zien zullen zijn, in de winter en in de zomer, die elk vier maanden duren. Daardoor zal er ook ruimte zijn voor korte thema exposities en een jaarlijks Cartoonfestival. Na de torenhoge ambities van het Strips! Museum, dat na een jaar moest sluiten, vind Korbee het een stuk realistischer om op circa 10.000 bezoekers per jaar te rekenen.
'Onze begroting is op veel kleinere bezoekersaantallen gebaseerd, want wij moeten niet pretenderen dat we België zijn. Wij zijn een kleiner stripland, dus daar hoort een kleinschaliger museum bij. Wij werken alleen met vrijwilligers. Niemand krijgt betaald, ook ik als oprichter niet, dus de kosten zijn heel laag. Het pand is in eigendom. De stichting betaalt een heel laag huurtje aan de eigenaar, en dat ben ik', aldus Korbee in een interview met Stripjournaal.
Arie Korbee in zijn stripmuseum, 12 aug. 2020 (Foto: Robin Schouten) |
Het museum zal vooral gericht zijn op het tonen van originele striptekeningen, de echte stripkunst. In eerste instantie zal Korbee daarvoor putten uit zijn eigen omvangrijke collectie. Het is nadrukkelijk de bedoeling om ook samen te gaan werken met allerlei verzamelaars of stripauteurs voor het lenen van stukken. 'Bestuurslid van de stichting Peter Zuidhoek is verzekeringsman en die heeft heel goed uitgezocht hoe we het moeten verzekeren. We gaan het niet op naam van de stichting verzekeren, maar op naam van de eigenaar.'
Maar er is nog meer te doen in het museum. Boven is een gezellige leeshoek ingericht met een grote diversiteit aan strips, en een kleine filmzaal. En er zullen strips te koop zijn. Het stripmuseum zal ook als locatie gaan dienen voor workshops, lezingen en boekpresentaties.
Neem alvast een kijkje in Museum of Comic Art middels deze video van Stripjournaal.
Museum of Comic Art opent officieel haar deuren in het voorjaar van 2021 maar vanaf half oktober zal al een pilot tentoonstelling te bezichtigen zijn, 'European Masters of Comic Art' (met originelen van Giraud, Jijé, Franquin, Hergé, Jacobs, Tardi, Kresse, Hermann e.v.a.) speciaal voor Vrienden van het MoCa.
Vidocq door Hans G. Kresse (Foto: Robin Schouten) |
Voor € 27,50 per jaar per jaar word je Vriend en kun je zo vaak je wilt het museum bezoeken. Ook krijg je een exclusieve kunstdruk. Elke 25e Vriend van het MoCA ontvangt het fraaie hardcover boek "Het Belgisch centrum van het beeldverhaal" geschreven door Charles Dierick.
Kijk op museumofcomicart.nl voor het aanmelden als Vriend en alle info over het stripmuseum.
Facebook.com/MuseumOfComicArt
Abonneren op:
Posts (Atom)