17 september 2020

Stripweekend Haarlem 2020 - 2 t/m 4 oktober

Illustratie: Erik de Graaf

In het weekend van 2 t/m 4 oktober 2020 organiseert Stripdagen Haarlem een mini-editie van het bekende stripfestival, dat eigenlijk in juni dit jaar zou plaatshebben maar is uitgesteld naar 2021 vanwege de coronapandemie. Stripweekend Haarlem 2020 is gewijd aan de onderdelen in de programmering die specifiek zijn verbonden aan dit jaar, zoals 75 jaar bevrijding en het 775-jarige bestaan van Haarlem. De andere onderdelen van de oorspronkelijke programmering, zoals het hoofdthema Wereldbouwers, de beurzen en andere activiteiten blijven op de rol voor volgend jaar.

Programmering Stripweekend Haarlem 2020: De Tweede Wereldoorlog in stripsIn Platform voor Kunsten 37PK (Groot Heiligland 37, 2011 EP Haarlem) is van 2 t/m 11 oktober een tentoonstelling te zien van de graphic novels Scherven en Littekens van Erik de Graaf, waarin hij vertelt over de vriendschap tussen twee gewone mensen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, deels gebaseerd op verhalen van zijn oma.


Van 2 t/m 4 oktober vindt het Graphic Novel Weekend plaats in het voormalige Slachthuis (Oorkondelaan 3, 2033 MN Haarlem). Tekenaars, illustratoren, schrijvers en vertegenwoordigers van andere kunstdisciplines werken samen om in een spannend experiment tot een mooi verhaal over de Spaarnestad te komen. Zij krijgen daarbij steun van de stadsarcheoloog van Haarlem. Het resultaat wordt op de 775e verjaardag van Haarlem aangeboden aan de burgemeester. Aanmelden kan tot woensdag 30 september via deze link. Bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen tijdens het maken.


Op vrijdagmiddag 2 oktober (14.30 - 15.30) reflecteert scheidend Stripmaker des Vaderlands  Margreet de Heer in de Bibliotheek Haarlem (Gasthuisstraat 32, 2011 XP Haarlem) op de afgelopen drie jaar waarin zij de Nederlandse stripwereld heeft vertegenwoordigd en het medium strip in de volle breedte heeft laten zien. Daarna wordt de nieuwe Stripmaker des Vaderlands geïntroduceerd. 
Om 16.00 uur wordt vervolgens de P. Hans Frankfurther Prijs 2020 uitgereikt aan Bas Schuddeboom en Kjell Knudde van Comiclopedia.

Op 4 oktober is er in het Patronaat (Zijlsingel 2, 2013 DN Haarlem) van 14-18 uur het congres 'De Tweede Wereldoorlog in strips'. Onder leiding van Kees Ribbens (NIOD) en Rik Spanjers (Universiteit van Utrecht) gaan een aantal stripauteurs onder meer dieper in op hoe zij de Tweede Wereldoorlog in beeld hebben gebracht. Aanwezig zijn Erik de Graaf, Aimée de Jongh, Peter van Dongen, Marga Altena en Brian Elstak. De aanwezige auteurs zullen hun werk na afloop signeren. Voor kaartjes klik hier.

Cover: Peter van Dongen

Ter gelegenheid van dit congres brengt Stripweekend Haarlem in samenwerking met Erik de Graaf het magazine Bevrijd! uit, met onder meer bijdragen van en interviews met Peter van Dongen (die ook de cover tekende), Emile Bravo, Aimée de Jongh, Eric Heuvel, Marga Altena en Brian Elstak, en Erik de Graaf zelf. Het voorwoord is geschreven door Adriaan van Dis. Het magazine kost € 5,00 en zal tijdens het Stripweekend Haarlem maar ook in de betere (strip)winkel te verkrijgen zijn.

Voor het congres 'De Tweede Wereldoorlog in strips' in het Patronaat zijn de volgende kaartjes te koop: een toegangsbewijs zonder exemplaar van Bevrijd! kost € 5,-, een toegangsbewijs mét exemplaar van Bevrijd! kost € 7,50, en speciaal voor verzamelaars is er een toegangsbewijs met exemplaar van Bevrijd! en een collectie prenten van diverse tekenaars verkrijgbaar voor € 15,-.

In verband met corona zullen diverse evenementen van Stripweekend Haarlem ook live worden uitgezonden via onder andere de Facebook-pagina van Stripdagen Haarlem.

Logo: Luuk Bode

Geen opmerkingen: