01 oktober 2021

Stripweekend Haarlem 2021 (1 t/m 3 oktober)

Affiche met Sigmund van Peter de Wit

In het weekend van 1 t/m 3 oktober organiseert Stripdagen Haarlem het tweede Stripweekend Haarlem. Deze keer is het thema 'Censuur, zelfcensuur en uitvlakcultuur'. 

'In een wereld die steeds grimmiger wordt, hebben cartoonisten in de kolenmijn van de hamer de rol van kanariepiet. Inmiddels is er geen artistieke discipline zo gevaarlijk als het beroep van de politieke tekenaar, die zijn werk doet aan de frontlinie van het publieke debat. Stripweekend Haarlem 2021 vindt op diverse plekken in Haarlem plaats. Met het thema 'Censuur, zelfcensuur en uitvlakcultuur' is gekozen voor een actueel thema - maar censuur is van alle tijden, net als zelfcensuur. En niet alleen cartoonisten hebben ermee te maken, maar ook stripmakers en talloze andere kunstenaars', staat in het persbericht. Het programma beslaat onder meer:

Vrijdag 1 oktober 
– Livemuziek en een veiling met Typex en Lamelos op het Slachtstrand

Zaterdag 2 oktober 
– ‘Cartoons: vrijheid van meningsuiting en maatschappelijke verantwoordelijkheid’, debat in De Pletterij met o.m. Joep Bertrams, Tjeerd Royaards, Amma Assante en Tonio van Vugt.


– Lezing SjoSjiSjo door Sjors en Sjimmie-tekenaar Robert van der Kroft in Museum Haarlem n.a.v. de expo ’Studio Spaarnestad – strips met een loonstrookje' - laatste bezoekdag op zondag 3 oktober (en niet 18 oktober).

Zondag 3 oktober
– 'Censuur, zelfcensuur en uitvlakcultuur’: lezing door Tjeerd Royaards, aansluitend gevolgd door een debat met Royaards, Peter de Wit, Bas van der Schot en Jiro Ghianni

Geen opmerkingen: