30 juli 2022

Grzegorz Rosinski & Paul Teng - Gezamenlijk werk te koop op Catawiki (31 juli - 20 uur)


Twee grootmeesters uit de stripwereld, Grzegorz Rosinski en Paul Teng hebben op maandag 6 juni tijdens de Stripdagen Haarlem 2022 gezamenlijk twee kunstwerken vervaardigd, beide van de hoofdpersoon waar de vierdelige stripreeks 'De Klaagzang de verloren Gewesten' over gaat; de moedige koningsdochter Sioban. 

Deze tekeningen zijn te koop op veilingsite Catawiki tot zondagavond 31 juli, 20:00 uur. De opbrengst is bestemd voor een Poolse stichting die medische hulp voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne verzorgt.

Het formaat van de bovenstaande tekening, Werk 1, is 60 x 80 cm. Er kan hier geboden worden. 

Rosinski en Teng met Werk 1 in het Naaiatelier in Haarlem, 6 juni 2022

Het tweede werk van Rosinski en Teng (ook 60 x 80 cm) is hier te koop op de Catawiki stripveiling, en loopt evenals het eerste werk, af op zondagavond 31 juli om 20:00 uur. 

Het tweede gezamenlijke werk van Teng en Rosinski, te koop op Catawiki. 

Rosinski en Teng zijn twee van de vier tekenaars van de fantasyreeks 'De klaagzang van de verloren Gewesten' en exposeerden in het Naaiatelier, een nieuwe galerie in Haarlem, originelen uit deze reeks. 

Teng en Rosinski poseren met hun tweede Sioban werk, juni 2022.

Tekenaar Grzegorz Rosinski (1941) komt oorspronkelijk uit Polen, waar grote solidariteit heerst met het door oorlog geteisterde buurland. De benefietactie is dan ook een initiatief van de familie Rosinski. De Poolse stichting Folkowisko biedt humanitaire hulp aan Oekraïne. De stichting doneert normaliter Oekraïenstalige boeken aan Poolse scholen waar kinderen van Oekraïense vluchtelingen naar school gaan. Maar sinds de oorlog verzorgt de stichting ook medische hulp in het grensgebied van Polen en Oekraïne.

De Nederlandse tekenaar die verantwoordelijk is voor de vierde reeks 'Klaagzang', Paul Teng (1955) noemde deze benefietactie in Naaiatelier Haarlem een unicum. "Eigenlijk een quatre-mains-mains op papier," zegt hij. 

De twee kunstwerken zijn tot het einde van de veiling, zondag 31 juli 2022, te bezichtigen in de stripwinkel Jopo de Pojo, Kleine Houtstraat 8 in Haarlem. 

Geen opmerkingen: