Nederland gestript door Gerrit de Jager
Een opvallend archief binnen de stripcollectie van het Allard Pierson (de collecties van de Universiteit van Amsterdam) is dat van striptekenaar Gerrit de Jager (1954), die Nederland met De Familie Doorzon decennialang op de hak nam. Van 4 november tot en met 12 maart 2023 presenteert het Allard Pierson een selectie uit zijn werk.
Als karikaturen van de doorsnee-Nederlander in een Vinexwijk geven de Doorzons al meer dan veertig jaar commentaar op de Nederlandse samenleving. Grof taalgebruik, seksisme, politieke incorrectheid, recht praten van alles wat krom is, de Doorzons lieten niets aan twijfel over.
Originele cover voor De familie Doorzon deel 1 (Espee, 1981) |
De tentoonstelling laat zien hoe De Jagers werk zich ontwikkelt en hoe de personages met hun tijd meegroeien. Zelden heeft een strip het zo lang volgehouden. Sinds 1981 zijn er 31 albums verschenen en evenzoveel jaren stond de strip in de Nieuwe Revu. Tot op de dag van vandaag geeft vader John Doorzon in het Algemeen Dagblad in een dagelijkse cartoon zijn ongezouten visie op samenleving en actualiteit.
Journalist Jeroen Mirck bij de 40 jaar Familie Doorzon tentoonstelling (Twitter, 27 nov. 2022) |
Paneldiscussie en tekenworkshops
Tijdens de tentoonstelling zal er een paneldiscussie worden georganiseerd over de kijk op strips en cartoons onder invloed van de veranderende tijdsgeest, met aandacht voor onderwerpen als seksisme en racisme.
Gerrit de Jager geeft tekenworkshops op 27 december, 28 januari en 25 februari. Tickets zijn te boeken via de website van Allard Pierson. Lees ook op de site het artikel 40 jaar Familie Doorzon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten