28 februari 2023

Hans van Oudenaarden ontvangt de Stripschapprijs 2023

Hans van Oudenaarden met de Stripschapprijs 2023 (Foto: Alex Odijk) 

Afgelopen zaterdag werd in het Forum in Groningen de vijftigste Stripschapprijs uitgereikt aan Hans van Oudenaarden (1959), tekenaar van Donald Duck, Sjors en Sjimmie, Looney Tunes, Bob Evers en meer recentelijk Rhonda en Wynona. Met deze belangrijkste stripprijs van Nederland kan Van Oudenaarden, die woont en werkt in Baarn, terugkijken op een rijk oeuvre van meer dan 35 jaar.

(Foto: Alex Odijk)

Naast de Stripschapprijs werden ook de P. Hans Frankfurtherprijs (aan Uitgeverij Syndikaat van Marc de Lobie), de Storyworld Publieksprijs voor het meest uitgeleende stripalbum van het afgelopen jaar (aan 'De filosoof, de hond en de bruiloft' van Barbara Stok), de Debutantenprijs (voor Mina Rassouli voor haar manuscript van 'Maybe I’m going home') en de drie prijzen van Album van het Jaar uitgereikt. 

Syndikaat uitgever Marc de Lobie met de P. Hans Frankfurtherprijs 2023 (Foto: Raymond Mast)

Album van het Jaar 2022 is 'Luthon-Höge' (door Willem Ritstier / Michiel Offerman), Jeugdalbum van het Jaar 2022 is 'Suus & Sas 21 – Lief, liever, liefst' (Gerard Leever) en Album van het Jaar 2022 in de categorie Info & Integraal is 'Rotterdam stripstad – 100 jaar strips in de stad' (Sander Grip / Theo Seesing). 

Bij de uitreiking in het Groninger Forum, waar ook Storyworld is gevestigd, waren vele tientallen stripmakers aanwezig om dit jaarlijkse feest rond de Nederlandse strip mee te vieren. De presentatie was door Robin Vinck en de productie door Jan Willem Winter, Het Stripschap en het Groninger Forum. De prijsuitreiking is via deze link terug te zien. Meer informatie via www.stripschapprijs.nl

De winnaars van de Stripschapprijzen 2023 op het podium van het Forum. (Foto: Alex Odijk)

Geen opmerkingen: