08 november 2008

Stripwinkel & galerie Lambiek bestaat 40 jaar!

Vandaag, op zaterdag 8 november 2008, is het precies 40 jaar geleden dat Kees Kousemaker voor het eerst de deuren opende van stripantiqariaat (en sinds 1986 ook galerie) Lambiek in Amsterdam. Met zijn 40 jaar is Lambiek Europa's oudste stripzaak, en bekend bij stripliefhebbers over de hele wereld voor zijn grote assortiment van strips uit binnen- en buitenland.
Willy Vandersteen was aanwezig bij de opening op 8 november 1968, en sindsdien zijn zowat alle grote stripauteurs ter wereld bij Lambiek op bezoek geweest. Van André Franquin tot Will Eisner en Robert Crumb tot Chris Ware, die ook allemaal een expositie hebben gehad bij deze toonaangevende stripzaak.
Huisartiest van Lambiek is de geweldige rock & roll -tekenaar Peter Pontiac.
Sinds 2001 brengt de Lambiek website een overzicht van de striphistorie en info over meer dan tienduizend stripauteurs, dat regelmatig wordt aangevuld.
Nog steeds speelt Lambiek een centrale rol voor vele stripliefhebbers en stripauteurs. De openingen van de exposities mondden steevast uit in ware feesten, en de winkel vormt ook het decor van de jaarlijkse Lamelos veilingen en de 24 Hour Comics Day.
StripSter wilde het 40-jarige jubileum van Lambiek niet onopgemerkt voorbij laten gaan, en hebben aan tekenaars gevraagd om dit stripinstituut te eren met een bijdrage. Het prachtige resultaat (met o.a. Wasco, Jean-Marc van Tol, Willem Verburg en Fred de Heij) kun je zien bij Strips, week 46. (RS)

Klik op de Lambiek uitnodigingskaart (getekend door Erik Kriek) voor een groter formaat.

Stripantiquariaat & Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 - 1017 GP Amsterdam
Tel. +031 02(0) - 6267543 - Website: www.lambiek.net
E-mail: lambiek@lambiek.net

Geen opmerkingen: