27 december 2008

Videoballoon # 4 met Dick MatenaIn het najaar verscheen deel 4 uit de serie Videoballoon: Dick Matena - Van Toonder tot Elsschot. De DVD brengt het leven en werk van de veelzijdige striptekenaar Dick Matena in beeld, in 6 complete films van 1 tot 1,5 uur per stuk. In totaal maar liefst 9 uur film, verdeeld over 3 DVD's.
Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat.
Behalve Matena zelf (die erg openhartig is over zijn werk en privé leven), komen ook collega-striptekenaars aan het woord. Met o.a. Jean-Marc van Tol ('Ik hou ontzettend van Dick'), Hanco Kolk ('Ik heb nooit ruzie met hem gehad en dat ga ik niet krijgen ook'), Marq van Broekhoven ('Het tweede Grote Pyr verhaal is mijn favoriet'), Thé Tjong Khing, Marten Toonder, Martin Lodewijk, Gerard Leever en Daan Jippes. Bijna allemaal komen ze met hun persoonlijke (en hoogst interessante) anekdotes over Matena.
Eén van de vele hoogtepunten zijn de beelden waarop uitgever Hans Matla een aantal originele covertekeningen laat zien die Matena heeft gemaakt voor een toekomstige nostalgische reeks van Eric de Noorman en Kapitein Rob.
Van dichtbij zien we Matena de cover schilderen van Het Dwaallicht, en tekent hij aan de strip Parijs 25/44. In een andere film laat Matena aan de hand van zijn originelen zien hoe zijn stijl zich heeft ontwikkelt, wat ook gepaard gaat met veel anekdotes.
Voorts zijn we getuige van de presentatie van Kort Amerikaans in Leiden (in gezelschap van Wolkers), en Matena's lezing over strips voor Studium Generale. Behalve een veelzijdige en begenadigd striptekenaar blijkt Matena ook een boeiende verteller te zijn, wat de DVD een extra meerwaarde geeft.
Dick Matena - Van Toonder tot Elsschot is een prachtig document en een must voor elke liefhebber van Matena's werk, maar zeker ook interessant voor een ieder die in strips is geinteresseerd, en graag wat meer wil weten over de achtergronden van een striptekenaar.
Kijk voor meer info op deze pagina (en scroll wat naar beneden). E-mail: info@stripgalerie.nl
De DVD verscheen in verschillende versies, en mogelijk komt er ook een versie met een originele pagina van Dick Matena. (RS)

Geen opmerkingen: