19 september 2011

Striptekenaar Minck Oosterveer overleden

Tragisch nieuws: striptekenaar Minck Oosterveer (19 juli 1961) is op zaterdag 17 september om het leven gekomen bij een motorongeluk in zijn woonplaats Dordrecht. Afgelopen maart nog ontving hij op de Stripdagen in Gorinchem de Stripschapprijs voor zijn oeuvre.
Minck begon zijn carrière eind jaren tachtig met de detectivestrip Claudia Brücken in weekblad Kuifje, en bereikte in het Algemeen Dagblad en De Telegraaf een groot publiek met zijn realistisch getekende avonturenstrips Jack Pott, Zodiak en Nicky Saxx. Zijn vaste scenarist was Willem Ritstier. In het stripblad Myx publiceerden zij een verhaal van Trunk. Voor stripblad Eppo maakten zij twee verhalen van de westernstrip Ronson Inc. en een deel in De kronieken van de Buitenring, een spin-off van Storm.
Eppo uitgever Rob van Bavel heeft Minck Oosterveer gedenkt op Radio Rijnmond, dat hier is te beluisteren.
In 2008 begon Minck ook strips te tekenen voor Amerikaanse uitgevers. The Unknown (met Mark Waid) kreeg vorig jaar een Nederlandse vertaling. De laatste maanden was hij volop bezig met strips voor de Amerikaanse markt: de Victoriaanse detectivestrip Ruse en een Spider-Man verhaal voor Marvel. Heel bijzonder dat hij als Nederlandse tekenaar was doorgedrongen in de comic-industrie. Helaas is ook dat avontuur beëindigd.
Ik heb Minck enkele keren geïnterviewd, voor Myx en Eppo. Een aimabele man die, wanneer hij eenmaal op zijn praatstoel zat, openlijk vertelde over de leuke en minder leuke kanten van het stripvak. Een eerlijk mens die graag zijn verhaal deed.
Zijn vakmanschap was groot. Hij was een van de weinige Nederlandse striptekenaars die het realistische genre heel goed beheerste. Daarbij maakte hij het zichzelf niet makkelijk, want zijn voorbeelden waren de klassieke Amerikaanse tekenaars Milton Caniff, Will Eisner en Alex Raymond. Minck wist een eigen herkenbare stijl te ontwikkelen die on-Nederlands was.
Hierbij een foto met Minck die ik vorig jaar bij hem thuis maakte, toen hij juist was begonnen aan Ronson Inc. deel 2, Goudeerlijk. Daaronder een paar voorbeelden van Minck's magistrale tekenwerk: Nicky Saxx, een vrij recente potloodtekening van The Spirit, een origineel plaatje uit Zodiak en een potloodtekening van Storm en Roodhaar.
Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat.

1 opmerking:

Teunis Bunt zei

Veel te vroeg, natuurlijk, zoals met alle goeden.

Laten we hem eren door zijn strips te herlezen.