31 oktober 2011

Professor Palmboom-tekenaar Dick Briel overleden

In zijn woonplaats Rijswijk is, naar afgelopen zaterdag bekend werd, op 26 september de Nederlandse striptekenaar Dick Briel overleden.
Briel (Leiden, 29 december 1950) werd begin jaren tachtig bekend door zijn stripheld >Professor Palmboom, waarvan de albums in negen talen zijn vertaald. Met name in Frankrijk was zijn werk populair. Met Joost Swarte behoorde Briel tot de belangrijkste beoefenaren van de 'klare lijn'. Naast Palmboom, verschenen in het stripweekblad Eppo, maakte hij ook de humoristische strip Hulbert voor Mickey Maandblad en schreef hij Max & Mummie voor Veronica Magazine. Bekende albums, die wereldwijd werden verkocht, zijn Het mysterie van de Tachoplant, De Roestgranaat en Londen Labyrinth. Briel is na een kort ziekbed aan kanker overleden. Op zijn verzoek is hij in besloten kring gecremeerd. (met dank aan Het Stripschap voor het persbericht)
Ik heb Dick Briel voor mijn stripblad Incognito in 1993 geïnterviewd, je kunt het lezen op deze pagina. Recentelijk zijn in het maandblad Por Dios twee verhalen van Professor Palmboom opnieuw gepubliceerd: in nr 6 De roestgranaat en in nr 11 Het leger van Phillpotts.
Dick Briel werkte aan een nieuw verhaal van Professor Palmboom, Het Diderot Katern. Het begin vind je op deze website

Boven staan de covers van de eerste twee Professor Palmboom albums, plus een foto van Dick Briel uit 1980, toen het vijfjarige jubileum van Eppo werd gevierd. Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat.

2 opmerkingen:

Teunis Bunt zei

Ach ja, allebei gelezen. En als ik me goed herinner is er in Por Dios ook nog eens een Palmboomverhaal geherpubliceerd.

Zucht.

Robin Schouten zei

Er is ook een derde Palmboom verhaal, Teunis. En in Por Dios zijn twee verhalen opnieuw gepubliceerd. Staat in de tekst. Waarom 'zucht'?