30 november 2011

De Boekenkast van Jan Kruis

Op 18 juli had ik een afspraak met Jan Kruis in Drenthe voor de rubriek De Boekenkast van... in Eppo. Het is gepubliceerd in nummer 18 en na te bestellen via de Eppo website.
Jan koos strips van Marten Toonder (een zelfgemaakt boekje van Japie Makreel), Jerry Spring en Robbedoes en Kwabbernoot. De bovenste foto is in Eppo 18 gepubliceerd maar hier volledig afgebeeld.
Behalve voor de Boekenkast rubriek nam ik wat meer foto's van Jan. Hij was nog niet eerder gefotografeerd bij zijn archief met originele strippagina's van Gregor en Sjors en Sjimmie. Een stukje Nederlandse stripgeschiedenis!
Jan is in 1999 gestopt met de wekelijkse Jan, Jans en de kinderen strip maar nog steeds actief als striptekenaar. Voor het digitale stripblad Kwynk maakt hij momenteel een parodie op Jan, Jans en de kinderen. Op de derde foto zie je Jan met originele pagina's van zijn nieuwe familiestrip Kwynk.
Een papieren versie met 12 pagina's is op 10 en 11 september gepresenteerd op de Stripbeurs Breda. Voor StripNieuws nr. 44 schreef ik een stukje over de Kwynk strip waarvan Jan nog graag een 44-pagina album wil publiceren.
Op de onderste twee foto's poseert Jan in zijn atelier bij een van zijn schilderijen, en staat hij naast Woutertje Pieterse. De levensgrote Jan, Jans en de kinderen pagina heeft hij nooit afgemaakt maar is evengoed indrukwekkend. Rechts daarvan zie je een schilderij van Jan met Simon Carmiggelt.
Klik op de foto's voor een groter formaat.

Geen opmerkingen: