16 december 2011

Albert Weinberg - Dan Cooper uit Kuifje en originele tekening

Op 29 september overleed de Belgische striptekenaar Albert Weinberg op 89-jarige leeftijd. Hij was vooral bekend door zijn stripserie over de piloot Dan Cooper, die vanaf 1954 in Kuifje weekblad werd gepubliceerd. Dat was het antwoord op die andere beroemde pilotenstrip Buck Danny die verscheen in het concurrerende stripblad Robbedoes. Weinberg heeft Buck Danny-tekenaar Victor Hubinon nog geassisteerd bij zijn eerste verhalen.
De afgelopen jaren verscheen hij ondanks zijn hoge leeftijd (in navolging van Eddy Paape) weer op stripbeurzen om te signeren en maakte ook tekeningen. In 2008 signeerde hij op de Stripbeurs Arnhem, en poseerde de fragiele tekenaar met zijn veel jongere vakbroeder Mars Gremmen waarvan je de foto hier kunt zien.
Weinberg maakte in totaal 41 albums van Dan Cooper en was zelfs weer bezig met een nieuw verhaal. In de avonturen rondom de Canadese piloot komt behalve realisme ook sciencefiction voor. Meer over Albert Weinberg en zijn striploopbaan kun je lezen via deze link
Weinberg tekende voor Kuifje weekblad (waar hij tot de eerste generatie striptekenaars behoorde) een aantal mooie illustraties van Dan Cooper, zoals de bovenstaande twee.
In 1986 signeerde Weinberg op de Stripdriedaagse in Breda zijn nieuwste Dan Cooper album Dragon Lady en maakte tekeningen, zoals deze originele potloodtekening. Een jaar eerder maakte ik afloop van de stripbeurs in Breda deze foto van Weinberg. Zowel de tekening als foto zijn niet eerder gepubliceerd.
Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat.
Met dank aan Ed Hengeveld voor de scans uit Kuifje weekblad en Servaas Verbrugge voor zijn originele tekening.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb op de zolder van mijn grootvader, die bevriend was met albert weinberg tijdens zijn legerdienst, een tekening gevonden van Dan Cooper. Ik vraag me af als dit iets waard is? Mss dat jij als stripfanaat geintereseerd bent?

Robin Schouten zei

Oké, stuur maar een afbeelding, bedankt.