09 januari 2012

Eppo 26: Portret Windig en De Jong

In Eppo stripblad 26 staat (door mij) een Windig en De Jong Portret. Dit laatste nummer van 2011 ligt nog tot 12 januari in de winkel en is daarna te bestellen via de Eppo website.
René Windig (9 november 1951) en Eddie de Jong (16 oktober 1950) vormen al ruim veertig jaar een onafscheidelijk stripduo. In hun Gezellig en Leuk stripblad begonnen ze naam te maken met parodieën op bekende stripfiguren zoals Oom Wim en Donald Duck. Andere bekende stripcreaties uit het doldwaze universum van de Amsterdammers zijn Rockin’ Belly, boer Theun en Sliske. De grote doorbraak kwam eind jaren tachtig met de chagrijnige (maar ook filosofische) stripkat Heinz.
Nog steeds speelt hun ‘alter ego’ een grote rol in de stripcarrière van Windig en De Jong. Recentelijk verscheen van Heinz een graphic novel, dikke verzamelboeken in de serie Heinz van H tot Z en diverse themaboekjes. In de maak is het boek Heinz de musical en een heuse avondvullende Heinz tekenfilm. Lees in het Eppo Portret hoe twee stripliefhebbers elkaar leerden kennen op school, per ongeluk in het stripmakervak zijn gerold en altijd hun eigen weg zijn blijven gaan.
Bovenstaand beeldmateriaal is niet gebruikt in Eppo: Windig en De Jong voor het Heinz Museum in Amsterdam op 17 juni 2011, een nieuwe Heinz strook uit 2010 voor dagblad Metro, een tekening uit 1988 met hun bekende stripfiguren en recente schilderijtjes van Eend en Sliske.
Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat.
Windig en De Jong fansite: http://gezelligleuk.free.fr

Geen opmerkingen: