08 juni 2012

StripNieuws 47 - Eric Heuvel en Dick Matena

Recentelijk verscheen een nieuw nummer van StripNieuws, een uitgave van Het Stripschap. Hans Verbeek tekende voor nummer 47 (juni 2012) de cover met Stripschapprijswinnaar Eric Heuvel en zijn stripfiguren (klik op de afbeeldingen voor een groter formaat).
In het interview (van mij) blikt Eric Heuvel terug op de hectische periode rondom de Stripschapprijs, het overlijden van zijn stripidool Jean Giraud (tijdens de Stripdagen in Gorinchem) en zijn toekomstplannen. Het artikel is gelardeerd met mooi beeldmateriaal van de klare lijn-tekenaar.
Eric Heuvel bij het Czaar Peter beeld in zijn woonplaats Zaandam, op 3 april 2012 (niet gebruikt voor StripNieuws).

Ook van mij: een exclusief interview met Dick Matena in het kader van het 100ste geboortejaar van Marten Toonder. Het sluit aan op het artikel in StripNieuws 46, over Matena's periode als tekenaar bij de Marten Toonder Studio's. Deze keer vertelt hij over zijn vriendschap en samenwerking met zijn leermeester Marten Toonder. Aansluitend volgt het tweede deel van Dick Matena's eerste eigen strip Polletje Pluim, uit het eerste verhaal De zweefdrank.
Dick Matena in zijn werkkamer in Amsterdam, op 4 december 2011 (niet gebruikt voor StripNieuws).

Voor StripNieuws heb ik een nieuwe rubriek bedacht: De favoriete dédicace van… waarin de spits wordt afgebeten door striptekenaar Gerard Leever, zelf ook verzamelaar van striporiginelen.
Ook is er aandacht voor stripscenariste Patty Klein (winnaar Bulletje en Boonestaak-schaal 2012), stripdistributeur Ron Poland (winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2012) acteur en fotograaf Thom Hoffman (in de serie BN-ers met een striphart), de rubriek Stripwinkels in Nederland (met Het Beeldverhaal), een verslag van de Stripdagen 2012 in Gorinchem en recensies.
Strips zijn er van o.a. Daniel van den Broek (Victor & Frenky), Pieter Hogenbirk & Herman Roozen (De Ruyter), Uco Egmond (Tobkok), Jan Kruis (Kwynk), Hans van Oudenaarden & Caroline van der Lee (Puppy from hell) en de Wiroja’s (Claire). Hans Verbeek tekende opnieuw een aflevering van Henk-Jan & Roderick, een gagstrip over twee stripverzamelaars. Striptekenaar -en schilder Fred de Heij schreef voor StripNieuws zijn eerste column (over Jean Giraud): Penselen krassen niet.

Hans van Oudenaarden (tekenaar van de Bob Evers strip) schreef voor StripNieuws 47 het artikel De opwindende toekomst van de strip. Hij ziet nieuwe mogelijkheden voor 'striptekenaar 2.0' als die een rechtsreeks contact met de lezer aangaat via internet. Reageren of discussiëren kan op de blog van Hans: www.debobeversstrip.blogspot.nl/2012/05/de-opwindende-toekomst-van-strip.html

StripNieuws is los verkrijgbaar bij de volgende stripwinkels: Eppo in Eindhoven, De 9e Kunst in Zaandam, Sjors in Dordrecht, Akim in Groningen en het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Nummers zijn na te bestellen via deze link.

Geen opmerkingen: