13 mei 2013

Eppo 9: Portret Jean Van Hamme

In Eppo Stripblad nummer 9 staat van mij een Portret over de Belgische stripscenarist Jean Van Hamme. Op 4 pagina's lees je een overzicht van zijn succesvolle stripcarrière die 45 jaar geleden begon, met tekeningen van Grzegorz Rosinski (Thorgal), William Vance (XIII), Dany (Avontuur zonder helden, Harlekijn), Paul Cuvelier (Corentin, Epoxy) en Philippe Francq (Largo Winch).

Jean Van Hamme was op 23 april 2013 bij de opening van de tentoonstelling 75 jaar Spirou/Robbedoes in het Belgisch Stripcentrum in Brussel. (Foto: Robin Schouten)
(Klik op alle afbeeldingen voor een groter formaat).

Van Hamme schreef ook een aantal one-shots waaronder de fantasystrip De Chninkel met tekeningen van Rosinski. Eppo nr. 9 ligt nog in de winkels tot 16 mei en is ook los te bestellen via de Eppo site.

Largo Winch, die door tekenaar Francq is genoemd als een jongere versie van Van Hamme.


Jean Van Hamme heeft samen met Rosinski 29 Thorgal albums gemaakt. De Vikingsaga wordt sinds 2007 geschreven door Yves Sente.


Voor William Vance schreef Van Hamme de eerste 19 albums van XIII. De spannende actie- en thrillerserie wordt nu gemaakt door Youri Jigounov en Sente.


De Chninkel (1988) wordt door vele stripcritici gezien als een waar meesterwerk. In de Belgen Top 100 staat deze fantasystrip op de eerste plaats.

Geen opmerkingen: