05 november 2013

Blueberry – Chihuahua Pearl & De man die $ 500.000 waard wasSommige stripverhalen zijn het waard om opnieuw uit te worden geven zoals uit de fantastische westernstrip Blueberry. In 2011 verscheen bij Uitgeverij Sherpa een luxe editie met het tweeluik van de goudmijn in zwart-wit, gebruik makend van de originele tekeningen van Jean Giraud. Het boek Chihuahua Pearl en De man die $ 500.000 waard was is daar het vervolg op.

Het zijn twee verhalen die behoren tot de spannendste uit de serie. In Chihuahua Pearl onderschept Blueberry tijdens een verkenningstocht aan de grens een brief die gericht is aan de president van Amerika. Het gevolg is dat Blueberry zogenaamd uit het leger wordt ontslagen om in het geheim een verdwenen goudschat van de Zuidelijken te vinden. Op de hielen gezeten door commandant Vigo maakt hij kennis met de mooie maar sluwe Chihuahua Pearl die de brief verstuurde. 
Om de schat te vinden moet Blueberry een man zien te bevrijden uit de Mexicaanse gevangenis van gouverneur Lopez. Blueberry wordt gevangen genomen en heeft het zwaar te verduren maar komt vrij dankzij zijn vrienden McClure en Red Neck. Maar ook wordt hij gteconfronteerd met vijanden uit het verleden, de hijackers van Finlay en Kimball, die we voor het eerst tegenkwamen in de Blueberry verhalen De lange weg naar Chochise en Oorlog of vrede. Deze roofbende is eveneens de goudschat op het spoor. 
Uit Chihuahua Pearl


Met deze verhalen uit de begin jaren zeventig werd een nieuw realisme in de serie geïntroduceerd die tegelijkertijd het begin inluidde van de volwassen strip. Blueberry zelf transformeerde van de klassieke westernheld naar een verharde antiheld, maar nog steeds sympathiek. De scenario’s van Jean-Michel Charlier zijn beter dan ooit, evenals het gedetailleerde tekenwerk van Giraud dat in zwart-wit en in deze nieuwe druk veel beter tot zijn recht komt dan in de kleurenedities uit de jaren zeventig. In dit album is tevens een kleurenkatern opgenomen met de covers en aankondigingen uit het Franse stripblad Pilote. 

Sherpa zal in januari 2014 het vervolg uitbrengen, Ballade voor een doodskist en in  januari 2015 volgt de ontknoping met Vogelvrij verklaard en  Angel Face. Hiermee zal de goudcyclus van Blueberry compleet worden gemaakt in een luxe editie, op groot formaat én in het Nederlands. Voor iedere striplezer een aanrader! (RS)

Blueberry – Chihuahua Pearl en De man die $ 500.000 waard was
Jean-Michel Charlier (tekst) en Jean Giraud (tekeningen)
Uitgeverij Sherpa - 104 pagina’s (hardcover) - € 49,95
(Met een losse kleurenbijlage als aanvulling op het dossier van De mijn van Prosit en Het spook van de goudmijn uit 2011) 

Website: http://www.sherpa.nu/
Uitgeverij Sherpa op Facebook(klik op de afbeeldingen voor een groter formaat)

Geen opmerkingen: