14 juli 2015

Blueberry – Ballade voor een doodskist (luxe editie)

In 2011 begon Uitgeverij Sherpa met het uitgeven van de eerste luxe editie van Blueberry verhalen door een van de beste striptandems van de Europese strip, Jean Giraud en Jean-Michel Charlier. Na De mijn van Prosit en Het spook van de goudmijn (het tweeluik dat door velen wordt gezien als het finest hour van Girauds tekenwerk) in het eerste deel, verschenen in 2013 de verhalen Chihuahua Pearl en De man die 500.000 dollar waard was uit deze westernstrip eveneens op groot formaat en in zwart-wit (lees ook deze recensie). Dit was het begin van de Blueberry cyclus waarin een goudschat van de Confederatie centraal staat en die Blueberry in opdracht van de Amerikaanse regering moet gaan terughalen in Mexico. Met dit verhaal werd ook het imago van Blueberry, een zogenaamd uit het Amerikaanse leger ontslagen luitenant, als antiheld geboren. Opgejaagd door premiejagers en commandant Vigo komt hij, na zijn kennismaking met saloonzangeres Chihuahua Pearl, terecht in de gevangenis van gouverneur Lopez. Daar leert Blueberry Trevor kennen, een ex-kolonel van het zuidelijke leger en als enige op de hoogte van de verblijfplaats van de zoekgeraakte goudschat. Aan het eind van het vorige deel werden Blueberry, zijn kornuiten Jimmy McClure en Red Neck samen met Trevors vrouw Chihuahua Pearl door de outlaws Finlay en Kimball achtergelaten in een grot zonder wapens en paarden.
(Klik op de afbeeldingen voor een groter formaat)
Dramatische gebeurtenissen in Ballade voor een doodskist
In Ballade voor een doodskist dat oorspronkelijk werd voorgepubliceerd vanaf 1972 in het Franse stripblad Pilote volgen de dramatische gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op. Blueberry en zijn handlangers weten uit de grot te komen ondanks het verraad van Finlay en Kimball, die met Trevor op weg zijn naar een verlaten spookstad om de goudschat op te graven. De zaken lopen heel anders en uiteindelijk weten Blueberry en zijn vrienden, met behulp van het elixer van een kwakzalver dat als springstof wordt gebruikt, uit handen te blijven van Finlay en Kimball en het legertje van Lopez. 
Blueberry slaat Chihuahua Pearl.

De climax is zoals het hoort bij een meeslepend verhaal, erg verrassend. De goudschat is opgemaakt en bestaat dus niet meer, en Blueberry wordt in de steek gelaten door zijn vrienden zodat hij er alleen voor staat om het verhaal van de verdwenen goudschat te verklaren. Met als gevolg dat Blueberry, nog altijd luitenant, ontslagen wordt uit het Amerikaanse leger en veroordeeld wegens hoogverraad naar de gevangenis moet voor een straf van dertig jaar.
Geniet in dit deel opnieuw van het magistrale tekenwerk van Giraud en ga daar vooral goed voor zitten. Want af en toe kan het gedetailleerde penseelwerk wat overdadig overkomen in zwart-wit. Tegelijkertijd besef je eens temeer hoe getalenteerd en invloedrijk de Fransman was, die in latere jaren ook de stijl van zijn alter ego Moebius liet doorsijpelen in het tekenwerk voor Blueberry. 
Zoals in de vorige delen is ook in deze luxe editie een, zeer interessant, achtergronddossier opgenomen. Giraud was niet helemaal tevreden over sommige pagina's uit dit verhaal en hertekende delen ervan. Het geheel is door Giraud zelf van commentaar voorzien. Er is ook een covergalerij met tekeningen voor dit verhaal. De kers op de taart bestaat uit een uitgebreide biografie over Blueberry dat Charlier schreef voor de Franstalige uitgave van Ballade voor een doodskist in 1974 en dat nog niet eerder vertaald was. We komen nu veel meer te weten over de jeugd van Blueberry, de historische figuren uit het wilde westen die hij gekend heeft, en wanneer hij is overleden. Het geheel is rijkelijk geïllustreerd door historische foto's en afbeeldingen om de mythe van Blueberry als bestaand figuur te creëren. En waarom ook niet. Door deze luxe uitgaven wordt de legendarische Blueberry strip opnieuw onder de aandacht gebracht op een manier die het verdiend. (RS)

Blueberry – Ballade voor een doodskist (luxe editie)
Jean Giraud (tekeningen) en Jean-Michel Charlier (tekst)
96 pagina's (zwart-wit/kleur) in hardcover
Uitgeverij Sherpa (2015). 49,95

Te koop in de stripspeciaalzaken of bestellen via: www.catawiki.nl/shops/sherpa 
Uitgeverij Sherpa op Facebook 

Geen opmerkingen: