05 januari 2016

Eppo 26 - Boekenkast van Ger van Wulften

Op de valreep van 2015 kwam in Eppo stripblad nr. 26 (na vijf nummers) weer een aflevering te staan van mijn rubriek De Boekenkast van... met deze keer Ger van Wulften. Bij de start van Eppo in 1975 werd hij de vormgever van het blad en dat is hij nog steeds. Bovendien ontwierp hij het bekende Eppo logo dat na 40 jaar nog altijd fier op de cover staat. Daarnaast begon Van Wulften in de jaren zeventig ook strips voor volwassenen te publiceren in het stripblad Gummi. Als uitgever van eigenzinnige strips boekte hij grote successen met albums van Eric Schreurs, Hein de Kort, Gerrit de Jager en Wim Stevenhagen. Tegenwoordig geeft Ger met Uitgeverij Xtra strips en graphic novels uit van onder andere Serge Baeken, Joe Sacco en Fred de Heij, met wie hij samen het stripblad Pulpman maakt. 

Van Wulften houd van origineel talent dat iets te melden heeft, ongeacht de context: humor, seks, oorlog of wat voor banaliteit ook. "Het gaat om auteurs met persoonlijkheid." Voor de Boekenkast koos hij boeken van vier stripauteurs die volgens hem aan deze voorwaarden voldoen: Willem Holtrop, Philippe Vuillemin, Richard Corben en Joe Sacco. Lees welke favoriete boeken hij bespreekt in Eppo nr. 26, dat in de winkel ligt tot 7 januari 2016. Of te bestellen via de Eppo site.
Ger van Wulften in Amsterdam, 25 juni 2015. Foto: Robin Schouten (2015) Voor een grotere resolutie: incognito@comic.com
In 2015 zat Ger van Wulften 45 jaar in het (strip)vak én vierde hij zijn 70e verjaardag. Alle reden voor StripNieuws, het kwartaalblad van Het Stripschap, om een groot interview met hem af te nemen voor nummer 58 (maart 2015) dat hier is te lezen. (RS)

Geen opmerkingen: