25 februari 2016

De Stripdagen 2016 - 27 + 28 februari in RijswijkDe Stripdagen zijn verhuisd! De 48e editie van het jaarlijkse nationale stripfestival zal komend weekend 27 en 28 februari plaatsvinden in De Broodfabriek in RijswijkDeze, op alle manieren uitstekend bereikbare, locatie onder de rook van Den Haag, biedt de mogelijkheden en faciliteiten voor de uitbreiding van activiteiten die het festival nodig heeft. In een vernieuwde organisatiestructuur is hard gewerkt om er een feest van te maken waar een weekend eigenlijk te kort voor is; niet alleen voor de echte stripliefhebber, maar ook voor een breed publiek van alle leeftijden.

Het gaat goed met de strip. Verkopen zitten in de lift, zelfs van klassieke strips (Asterix!) gaan recordaantallen over de toonbank en op stripveilingen worden topbedragen geboden. Het beeldverhaal neemt een centrale plaats in in de beeldcultuur die ons omringt. De Stripdagen presenteren op allerlei manieren de stand van zaken over de hele breedte van het striplandschap.

Dit jaar staat onder meer de kruisbestuiving tussen strip en film centraal; met name de superheldenfilms en -televisieseries zijn razend populair. Daarnaast is er aandacht voor cosplay en manga. Bovendien vormt deze edities van het festival een hommage aan de legendarische stripheld Haagse Harry en zijn, vorig jaar overleden, geestelijke vader Marnix Rueb. Zoals altijd wordt er ook aandacht geschonken aan stripjubilea, zoals die van Tom Poes, Batman, Lucky Luke en Agent 327. 
Gevarieerd programma
Met de grote stripboekenbeurs (waar veel striptekenaars signeren), smallpress beurs en een particulierenbeurs is er voor de stripliefhebber -en verzamelaar van alles te vinden. Ook zijn er exposities en een podiumprogramma met o.a. lezingen over Asterix en het standaardboek België gestript. De zaterdag wordt muzikaal afgesloten met een programma (vanaf 15.30 uur) van striptekenaar Robert van der Kroft die een tweede carrière is begonnen als deejay 'The Plastic Fantastic Time Machine'. Samen met collega Hanco Kolk heeft hij een drietal radioprogramma's gepresenteerd voor Radio Rijnmond met muziek waar stripmakers bij betrokken waren en exclusieve interviews met o.a. Martin Lodewijk en Gerrit de Jager. Aflevering 1 van Strips en Muziek is hier terug te beluisteren.  

Het Stripschap kent ieder jaar een aantal prijzen toe: allereerst de Stripschapprijs, de meest prestigieuze (oeuvre-)prijs van het Nederlandse beeldverhaal (sinds 1974 jaarlijks toegekend); daarnaast de P. Hans Frankfurtherprijs, voor een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze inzet of heeft ingezet voor de strip in Nederland. Ook wordt de Bulletje en Boonestaak Schaal uitgereikt aan een stripmaker of organisatie die aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal heeft gestaan. Daarnaast zijn er de Jaarprijzen: Het Album van het Jaar en het Jeugdalbum van het Jaar. Deze prijzen en nominaties worden voorgedragen door de Commissie voor de Stripschapprijzen, en uitgereikt op De Stripdagen.
Maaike Hartjes in het NRC (Foto: Merlijn Doomernik)
De Stripschapprijs 2016 wordt toegekend aan Maaike Hartjes. Zij is vooral bekend van haar dagboekstripjes voor de bladen Zone 5300, Viva en andere publicaties. Haar nieuwste project is Tekeningen Rekeningen. Lees hier een interview met Hartjes in NRC Handelsblad over haar prijs.

De P. Hans Frankfurtherprijs 2016 wordt toegekend aan Uitgeverij Strip2000 voor hun grote rol in het uitgeven van humorstrips. Ook is de prijs een hommage aan Peter van der Heijden, het hart en de ziel van de uitgeverij (hij overleed plotseling in het najaar van 2015).

De Bulletje en Boonestaak Schaal 2016 gaat naar Uitgeverij VanderHout & Co. 50 jaar geleden bracht deze uitgeverij als eerste in Nederland Amerikaanse superheldencomics op de markt en dan met name Superman (1965) en Batman (1966). Het was het begin van een lange traditie in de Nederlandse stripwereld.

Alle info over de prijzen staat op: www.destripdagen.nl/prijzen.htm De prijsuitreikingen vinden plaats op zondag 28 februari om 13.00 uur. De winnaars van de albumnominaties worden dan ook bekendgemaakt. N.B. De winnaar van het Jeugdalbum van het Jaar wordt gekozen door de (Rijswijkse) jeugd.
Alle informatie over het festival is te vinden op de website: www.destripdagen.nl. Daar is ook het programmaboek te downloaden. Wie De Stripdagen volgt op Facebook of Twitter is altijd bij.

De Nieuwe Stripdagen vinden plaats op 27 + 28 februari 2016. Openingstijden: 10:00 - 17:00 uur. Locatie: De Broodfabriek, Volmerlaan 12, Rijswijk (ZH). De Stripdagen worden georganiseerd door Stichting De Stripdagen, in opdracht van Het Stripschap, Nederlands Centrum voor Belangstellenden in Strips.

Geen opmerkingen: