14 april 2016

Peter Pontiac tribute in Vera Groningen

Op 20 januari 2015 overleed striptekenaar en illustrator Peter Pontiac (pseudoniem voor Peter Pollmann). Zijn werk zit in het DNA van vele stripmakers, stripliefhebbers, kunstenaars, kunstliefhebbers, vormgevers, muzikanten en muziekliefhebbers ingebakken. 

Het 'Verhip een Stripmuseum' in Vera Groningen heeft daarom in samenwerking met kunstenaar Harma Heikens de expositie Pontiac Forever - A tribute to Peter Pontiac georganiseerd. De expositie wordt geopend op zondag 17 april en duurt tot 15 december. Eerbetonen aan deze Godfather van de Nederlandse undergroundstrip laten zien hoezeer hij gemist wordt en tekenend Nederland geïnspireerd heeft. De tributes zijn afgewisseld met strips, concertposters en illustraties van Pontiac zelf.

Exposanten zijn behalve Peter Pontiac: Luuk Bode, Roelof Wijtsma, Gerrie Hondius, Roel Smit, Bart Nijstad, Marcus Müller, Maaike Hartjes, Maia Matches, John Klinkenberg, Harma Heikens, Sam Peeters, Eduard Bezembinder, Sane van der Horst, Hans van Bentem, Zep Pietersen, Ricky van Duuren, Paul van der Steen, Mari Stoel, Berend Vonk, Typex, Jos Holtappels / Michaël Geuns (BE) , Psychodelic Art / Jean-Pierre Coumans, Eva Lenis, Joshua Peeters, Rob Strick, Barbara Stok, Hans Klaver, Anders Strawz, Scorpio, André Smits, Claudia Hek, Erik Wielaert en Vlerk (tekenaar van het affiche - zie hierboven).

Luuk Bode bewerkte de handtekening van Peter Pontiac
Peter Pontiac (1951-2015) was autobiografisch striptekenaar, geëngageerd, liet zich inspireren door undergroundcultuur en was fervent muziekliefhebber. Naast illustraties voor onder meer de VPRO-Gids, werkte hij ook voor OOR, Muziek Expres en tekende vele posters en platenhoezen. Hij was onlosmakelijk verbonden met muziek. 

Het 'Verhip een Stripmuseum' in poppodium Vera is dan ook een mooie locatie voor Pontiac Forever - A tribute to Peter Pontiac. Temeer omdat het een plek is waar Pontiac zich thuis voelde. Hij was vaak op de Verhip een Strip Small Pressbeurs, heeft er tevens plaatjes gedraaid en de afterparty van zijn solo expositie in het Nederlands Stripmuseum (2004) werd spontaan in Vera gevierd. Het 'Verhip een Stripmuseum' had in de 'Voorkamer' van Vera meer dan 10 jaar een permanente expositie met werk van Peter Pontiac: een wand met werken die hij daarvoor speciaal uit zijn archief had uitgezocht.
Een gedeelte van deze tekening was jarenlang in de 'Voorkamer' in Vera te zien bij de Peter Pontiac wand.
Op zondag 17 april zal Pontiac Forever - A tribute to Peter Pontiac geopend worden in Vera, Oosterstraat 44 te Groningen. Aanvang 15.30 uur.
Met optredens van: Ricky van Duuren (My Friend Television) / Peter van der Wal, dichter / Ottoboy (the oneman Trashband uit Amsterdam)
Gratis entree (+ Vera maandkaart €1,50)
Expositieperiode: 17 april – 15 december 2016

Verhip een Stripmuseum – Vera Groningen, Oosterstraat 44, Groningen
www.vera-groningen.nl

Geen opmerkingen: