30 juni 2017

Kresse liefhebber Eric Planting

Vorige week donderdag was ik naar Helmond gereisd voor een bezoek aan stripliefhebber Eric Planting. Zijn grootste interesse gaat uit naar het oeuvre van striptekenaar en illustrator Hans G. Kresse. Puur toeval overigens dat hij dezelfde voornaam draagt als Kresse's meest bekende creatie Eric de Noorman, want Planting was reeds drie jaar oud (of jong) voordat de beroemde vikingkoning zijn eerste avontuur in de krant beleefde. Maar wél was hij van 2006 tot en met 2013 de organisator van de Kresse-dagen, waar nog steeds ieder jaar een groep van circa 50 tot 60 liefhebbers ('Kressisten' zoals Rob van Eijck, Hans Matla, Julius de Goede en ook mijzelf) zich verzamelen om bijzondere uitgaven en persoonlijke verhalen over de meestertekenaar te delen. Eric heb ik daar leren kennen als een hartelijke en warme persoonlijkheid die ons bovendien altijd naar huis stuurden met een fijne herinneringsprent van Kresse. Op die zeer warme dag van 22 juni fotografeerde ik Eric in zijn bibliotheek, vol met boeken en prenten van Hans Kresse uiteraard.

Verslagen van de eerste vijf Kresse Verzamelaardagen kun je lezen op www.ericdenoorman.nl
Eric Planting in zijn bibliotheek thuis in Helmond, 22 juni 2017. (Foto's: Robin Schouten)
In 2011 stond dit artikel over de verzamelliefde van Eric Planting voor Hans G. Kresse in Au Courant (het tijdschrift van de Vereniging van Kranten- en Tijdschriftenverzamelaars).

1 opmerking:

Ron Bouwense zei

Dit jaar is de 100ste verjaardag van neerlands grootste strip tekenaar en werkpaard zijn oevre bevat zoveel. Van indiaan tot viking. Moge er nog veel na publicaties van hem komen. Een uniek artiest.