07 september 2017

In Memoriam: Bert Bus

Bert Bus thuis in Santpoort, 24 november 2010. Copyright foto: Robin Schouten. Voor een hogere resolutie, mail naar: incognito@comic.com
De Nederlandse striptekenaar Bert Bus overleed recentelijk op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Santpoort. Daar heb ik hem eind 2010 geïnterviewd voor de rubriek De boekenkast van... in Eppo (zie dit bericht).
Het was een heel leuk, maar ook wat moeizaam gesprek. Bert deed erg zijn best om nog wat van het interview te maken, ook al was hij al behoorlijk vergeetachtig geworden. Daar sprak hij ook openlijk over (en maakte de gekscherende opmerking: "Je moet me maar niet te serieus nemen"), samen met zijn vrouw die bij ons zat om Bert, als dat nodig was, te ondersteunen met een aanvulling.
Originele album cover voor Theban, een historische strip van Bus uit de jaren 1950. 
Zijn lange termijn geheugen was in ieder geval nog prima in orde, en hij vertelde honderduit over zijn tekencarrière vanaf het begin. Hij liet ook een map zien waarin hij de eerste pagina's had gestoken van elke strip die hij heeft getekend, alsmede covers voor de bladen Sjors (met ook geschilderde illustraties van Trigië en Billie Turf, een mooi staaltje van zijn veelzijdigheid), Eppo en ander werk. Ik vond het een sympathieke en ook bijzondere man.
Olaf Noord, de eerste strip van Bert Bus
Bert Bus (19 juli 1931 - 28 aug. 2017) debuteerde in 1953 met de sciencefictionstrip Olaf Noord, een van de klassieke jeugdstrips uit die tijd en stapte later over op het maken van historische (Theban, de eerste wereldreiziger) en avonturenstrips (De brug in het oerwoud, Huckleberry Finn), een afwisseling waar hij van hield. Bus publiceerde grotendeels zijn stripverhalen in het blad Sjors en maakte ook strips voor Tina, Eppo en zijn opvolgers.
Cover voor Archie - album 3
Zijn bekendste strip is Archie, de man van staal, een Engelse stripreeks die hij overnam omdat Sjors geen verhalen meer kreeg toegestuurd, en waar hij een gemoderniseerde versie van tekende. In latere jaren maakte hij Stef Ardoba, Malorix en Russ Bender, zijn laatste strip voordat hij met pensioen ging, na een carrière van 43 jaar in dienst als tekenaar bij De Spaarnestad.
Originele cover Stef Ardoba - Het geheim van de tempel (1980)
In 2004 ontving hij, samen met zijn collega's en vrienden Harry Balm en Nico van Dam, de Bulletje en Boonestaak Schaal van Het Stripschap voor zijn bijdragen aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal.
Nico van Dam en Bert Bus
Bert Bus was lange tijd een van de belangrijkste Nederlandse sciencefictiontekenaars. Ook mag zijn aandeel in het populair worden van het historische stripverhaal niet worden onderschat. Een vakman die we niet mogen vergeten. (RS)

Deze tekst staat ook (in licht gewijzigde vorm) op Striptip!
Lees ook het Bert Bus IM van journalist en stripkenner Joost Pollmann.

Een aantal Bert Bus strips op een rij met beeld: www.freetimeweb.nl/home/strips/bert-bus.html

2 opmerkingen:

Unknown zei

Fijn, al die aandacht voor Bert.

Groet, Meerten

1851 zei

Een bizonder aardige en bescheiden man