28 maart 2018

De Stripdagen 2018 naar de Jaarbeurs Utrecht

De Stripdagen 2018 poster is getekend door Vick De Bergh, met de terugkeer van De Generaal.
Een keer per jaar wordt de strip als kunstvorm en als massamedium landelijk onder de aandacht gebracht op De Stripdagen. En dat gebeurt al vijftig jaar! De vorige edities werden gehouden in Rijswijk. Samenwerking met een ander evenement (de Heroes Dutch Comic Con, die tegelijkertijd plaatsvindt) heeft het mogelijk gemaakt om De Stripdagen dit jaar te laten plaatsvinden in de Jaarbeurs, Utrecht. En wel komend weekend, op zaterdag 31 maart en zondag 1 april.

Deze verhuizing én schaalvergroting maken het mogelijk om het mooie medium strip onder de aandacht te brengen van een veel grotere groep belangstellenden. Ook biedt deze samenwerking de armslag voor een grotere en bredere programmering dan ooit tevoren.
Naast een grote stripboekenbeurs en diverse stripuitgeverijen is er een continu-programmering op drie podia, vol educatie en entertainment! Met paneldiscussies, presentaties, prijsuitreikingen, stripbattles, veilingen, muziek, wedstrijden, quizzen, interviews, workshops en lezingen. Met diverse exposities (o.a. een overzichtstentoonstelling van De Generaal in de Stripdagenhal), signerende tekenaars, unieke beursedities van nieuwe uitgaven en de verkiezing van het Album van het Jaar. En natuurlijk veel doe-dingen voor kinderen.

EEN PAAR HIGHLIGHTS

Expositie Grenzeloos Getalenteerd
Er is wereldwijd een tendens bij uitgeverijen om nieuwe strips te laten maken van klassieke internationale bestsellers. Daar worden uiteraard hoge eisen aan gesteld. En de zoektocht naar talent voert uitgevers verbazend vaak naar Nederland! Zo kunnen we sinds kort (of binnenkort) genieten van beroemde stripfiguren als Suske en Wiske, Robbedoes, Guust Flater en Blake en Mortimer, gemaakt door Hollandse meesters als Gerben Valkema, Hanco Kolk en Peter van Dongen.
Daarnaast worden er flink wat Nederlandse strips in vele talen vertaald en aan vele landen verkocht (zoals het werk van Erik Kriek en Eric Heuvel). Dat is op zich niet nieuw, want ook in het verleden zijn er wereldsterren geweest onder de Nederlandse stripmakers. Deze speciaal voor De Stripdagen gemaakte expositie, door stripjournalist Robin Schouten, doet het allemaal uit de doeken. Het logo werd ontworpen door lettertekenaar Frits Jonker.

Stripbattles
Altijd een hoogtepunt op De Stripdagen: de inmiddels legendarische Stripbattle! Twee teams van Nederlandse toptekenaars strijden tegen elkaar in een niets ontziende improvisatie-tekenoorlog. Wie is het snelst, het mooist, het grappigst, het origineelst? De opdrachten komen uit het publiek, en het publiek bepaalt ook de winnaars! De partijen strijden om de Gouden Tekentang, de meest afzichtelijke wisseltrofee ter wereld. Het geheel staat onder (bege)leiding van Ger Apeldoorn. Die zal de deelnemers het onderste uit de kan doen halen.

Hoog bezoek
Het is vele jaren geleden dat er zoveel buitenlandse gasten op De Stripdagen komen als dit jaar! Uiteraard uit België en Frankrijk, maar ook uit Italië (Angelo Stano), Indonesië (Apri Kusbiantoro) en de Verenigde Staten. De organisatie is zeer verguld met de aanwezigheid van toptekenaars Steve Scott en Eddy Barrows (o.m. Batman en Superman). Kijk voor alle signerende tekenaars op www.destripdagen.nl/artiesten.html
Lezingen en workshops
Op het workshop-podium vinden diverse lezingen en workshops plaats, waaronder:

- Cosplay introductielezing (zaterdag)
- Cosplay-lezing: maken, kopen of aanpassen (zondag)
- Workshops strips maken voor kinderen en voor volwassenen. Een strip maken, hoe doe je dat precies? Tommy A heeft vaker met dit bijltje gehakt.

Voor deelname aan de workshops kun je je hier opgeven.

Omdat De Stripdagen zijn samengegaan met Heroes Dutch Comic Con kunnen de bezoekers nóg vijf hallen barstensvol jongerencultuur bezoeken!

Alle informatie over De Stripdagen staat op www.destripdagen.nl
Over Heroes Dutch Comic Con is meer te vinden op www.dutchcomiccon.com/nl

Morgen volgt meer informatie over De Stripdagen op deze blog, o.a. over de Stripschapprijzen, met de Stripschapprijs 2018 voor Peter van Dongen die hij op zaterdag 31 maart krijgt om 13:00 uur, Hal 10, Jaarbeurs Utrecht.

Geen opmerkingen: