28 juli 2018

25 jaar De Rechter in het Nederlands Stripmseum

Jesse van Muylwijck (1961) tekent de krantenstrip De Rechter die al 25 jaar elke dag door een paar miljoen lezers wordt gevolgd. In deze strip worden niet alleen ons recht, maar ook vele actualiteiten in Nederland en daarbuiten op de korrel genomen. Van Muylwijck studeerde in 1985 af als jurist, maar liet een carrière als advocaat schieten om striptekenaar te worden. Met De Rechter combineert hij zijn rechtskennis met zijn tekentalent en zijn gevoel voor humor.
In mei en juni signeerde Jesse zijn boeken in heel Nederland om het 25 jarige jubileum te vieren van De RechterVoor elke boekhandel maakte hij een speciale De Rechter cartoon in een oplage van 25 ex. die hij genummerd en gesigneerd heeft. Deze cartoon was voor Donner in Rotterdam.
De Rechter is de enige krantenstrip ter wereld die de rechtspraak als onderwerp heeft, en is alleen al wat dat betreft uniek. Wat de strip nog bijzonderder maakt is dat de tekenaar elke dag op de (vooral Nederlandse) actualiteit inhaakt, terwijl hij al 13 jaar woont en werkt aan de westkust van Canada, op Vancouver Island. Daar volgt hij het Nederlandse nieuws dat 7700 kilometer verderop plaatsvindt, en reageert er snel op in strips die getuigen van nuchtere humor en rake relativering. Saillant detail: Jesse vertelde de hoofdredacties van de 14 dagbladen niet dat hij in 2005 emigreerde. Daar kwamen ze pas na een halfjaar achter, maar toen kon hij ook aantonen dat de strip niets aan kwaliteit en actualiteit had ingeboet.
Deze anekdote en een aantal andere staan in het jubileumboek De Rechter is Jarig dat in april is verschenen. Dit boek, met hardcover en 176 pagina’s dik, bevat 356 strips en niet eerder gepubliceerd werk, waaronder voorstudies en potloodschetsen, en biedt een bijzonder inkijkje in het hoofd van een striptekenaar, die elke dag de deadline moet zien te halen en daar al 25 jaar in slaagt. Het boek is te koop bij de boekhandel en stripwinkel en ook online te bestellen via info@jessecartoons.com. Van De Rechter zijn inmiddels meer dan 25 boeken verschenen (zie deze link). Het oeuvre van Jesse van Muylwijck werd in 2010 bekroond met de Stripschapprijs.
Het Nederlands Stripmuseum in Groningen toont sinds 28 april een selectie uit 25 jaar actuele strips van De Rechter, onderverdeeld in internationale, nationale en lokale actualiteiten. In de laatste categorie worden de strips getoond die Jesse van Muylwijck heeft getekend over de Groningse aardbevingen. De expositie laat de bezoeker niet alleen schudden van het lachen, maar er is ook een trilplaat waarop het schudden tijdens een Groningse aardbeving kan worden ervaren. De expositie De Rechter 25 jaar! is nog te zien tot en met 9 september 2018. Info: www.stripmuseum.nl

Geen opmerkingen: