14 november 2018

Stripwinkel Lambiek 50 jaar

De cover van '50 jaar Lambiek'  met het interieur van de Kerkstraat 78 door huistekenaar Peter Pontiac.
Op 8 november was het precies 50 jaar geleden dat stripwinkel Lambiek voor het eerst haar deuren opende, in de Kerkstraat in Amsterdam. Daarmee was het niet alleen de eerste stripzaak in Nederland maar zelfs van Europa, zonder dat oprichter Kees Kousemaker dat toen wist overigens. Om deze mijlpaal te vieren heeft Lambiek een 88 pagina's dik oblongboek uitgebracht: 50 jaar Lambiek waarin een groot aantal tekeningen zijn verzameld die speciaal voor de winkel en Kousemaker zijn gemaakt, zoals van de stripgroten Will Eisner, André Franquin en Robert Crumb. Ook huistekenaar Peter Pontiac is ruimschoots in het boek vertegenwoordigd.

Op de Lambiek site is nu de 50-jarige kroniek van deze legendarische stripwinkel & galerie te lezen in verschillende hoofdstukken, geschreven door Kjell Knudde en Bas Schuddeboom en geïllustreerd met bijzonder beeldmateriaal.
Franquin en Peyo bezochten in 1971 Lambiek en maakten deze tekening.
Sinds 1968 groeide Lambiek uit tot een centrum voor stripmakers en stripliefhebbers van over de hele wereld. Kousemaker werd een van de grootste promotors van het stripverhaal en liep ook voorop met het organiseren van signeersessies en het uitbrengen van bijzondere stripuitgaven zoals het overzichtsboek Strip voor Strip (1970), Professor Pi van Bob van den Born en An Opmakh mit Got van Will Eisner om er maar een paar te noemen. In 1979 volgde van Kousemaker een tweede overzichtsboek over de strip, Wordt Vervolgd (uitgegeven door Het Spectrum). Ook bracht hij de Amerikaanse undergroundstrip naar Nederland.
Evert Geradts - cover Lambiek Bulletin # 4, 1977
Voor het fameuze Lambiek Bulletin maakten diverse Nederlandse tekenaars een cover of een cartoon zoals Dik Bruynesteyn, Gerrit de Jager, Gerard Leever (als 17-jarige op een cover), Flip Fermin, Joost Swarte en Evert Geradts. Na het bulletin gaf Lambiek het blad The Reporter uit waarvoor Dick Matena in 1981 de Alfred Mazure parodie 'Wraak!' maakte.
 André Franquin, Kees Kousemaker, Gerrit de Jager en Fred Julsing tijdens de opening van de Franquin expositie in 1991 bij Galerie Lambiek.
In 1986 werd de winkel in de Kerkstraat 78 uitgebreid met een galerie waarmee een grote wens van Kousemaker was uitgekomen. Nu kon hij eindelijk op grotere schaal originele werken aan het publiek tonen van vermaarde striptekenaars uit binnen -en buitenland. Onder de vele geëxposeerde artiesten waren Peter Pontiac, Joost Swarte, Don Lawrence, Henk Kuijpers, André Franquin, Will Eisner, Robert Crumb, Hanco Kolk, Charles Burns, Chris Ware, Daniel Clowes en François Avril. De Lambiek galerie was wereldberoemd geworden.
Kousemakers' meest ambitieuze project werd zonder twijfel de Comiclopedia dat sinds 1 november 1999 's werelds grootste overzicht van striptekenaars is, en nog altijd blijft groeien!
Erik Kriek - Lambiek 40 jaar met Kees Kousemaker (The Vault Keeper), Klaas Knol (The Fossil) en Boris Kousemaker (The Dude).
Kees Kousemaker ging in 2007 met pensioen en werd opgevolgd door zijn zoon Boris, die nog steeds de eigenaar van de winkel is. Twee jaar na de overdracht overleed Kees, maar zijn geest waarde nog lang rond in de Kerkstraat. Klaas Knol, sinds 1985 vaste medewerker van Lambiek en rechterhand van Kees, vormde met Boris een nieuw duo tot 2016.
Lambiek verhuisde drie jaar geleden van de Kerkstraat 132 naar een kleiner pand in de Koningsstraat (bij de Nieuwmarkt) en daar houdt de winkel nog altijd fier stand. De vrijdagborrel is in ere gehouden, evenals de diverse boekpresentaties, workshops, signeersessies en de jaarlijkse 24 Hour Comic Day. Kom dus langs bij Lambiek voor wat stripvitaminen, gezelligheid en plezier!

Lambiek, Koningsstraat 27, Amsterdam
www.lambiek.net

Overzicht van de Koningsstraat-winkel door Lae Schäfer (klik op de afb.)
NB: Dit artikel is ook (in licht aangepaste vorm) gepubliceerd op StripTip! met als titel Stripwinkel Lambiek bestaat 50 jaar

Geen opmerkingen: