28 februari 2019

Het Nederlands Stripmuseum neemt afscheid - Gratis toegang op 2 maart

Van penseel naar kwast met o.a. Giraud, Rosinski, Kresse, Toonder, Pontiac, Hergé, Cuvelier en Jijé.
Zaterdag 2 maart is het zover. Dan is Het Nederlands Stripmuseum aan de Westerhaven in Groningen voor de allerlaatste keer geopend voor publiek. De maandag daarna wordt meteen begonnen met de totale ontruiming van het pand. Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden voor een laatste bezoek is het Stripmuseum op 2 maart gratis toegankelijk. Een mooie gelegenheid ook om nog de tentoonstellingen te bezoeken van Albert HahnPlenty plaatjes (Strips en illustraties van Willem Vleeshouwer), Van penseel naar kwast (schilderkunst van striptekenaars) en de noordelijke striptekenaar en cartoonist Frans Le Roux.
Een hoogtepunt was de expositie Marten Toonder, een heer van stand (2005)
Het Nederlands Stripmuseum werd geopend op 21 april 2004 door burgemeester Jacques Wallage. De eerste tien jaar werd het geëxploiteerd door de Brabantse recreatieonderneming Libéma. Hoogtepunten in deze periode waren onder andere de exposities Marten Toonder, een heer van stand (2005), Nederland volgens Sigmund (2009) en Donald Duck weekblad 60 jaar (2012). Voor de laatstgenoemde expositie stonden er rijen bezoekers tot ver buiten het museum.
In de rij voor 60 jaar Donald Duck weekblad (2012)
In 2014 besloot Libéma te stoppen met de exploitatie, waarna het stichtingsbestuur besloot om het museum zelfstandig voort te zetten. Dit was mogelijk door de openingstijden aan te passen en te werken met een kleinere bezetting en stagiaires. Dat het museum uiteindelijk een plek zou krijgen in het Groninger Forum was een belangrijke factor bij deze doorstart. Dit was voor de gemeente Groningen aanleiding om het museum jaarlijks financieel te ondersteunen tot aan de verhuizing.

Jan van Haasteren - Van stripmaker tot puzzelfenomeen (2016)
Dat het museum vanaf mei 2014 op eigen benen stond leidde tot een gevarieerde programmering die op veel waardering kon rekenen. Er waren overzichtsexposities van populaire tekenaars als Jan Kruis en Jan van Haasteren, maar ook gedurfdere thema’s zoals de bijtende spotprenten van Bernard Willem Holtrop en Albert Hahn.

De Generaal en ander werk van Peter de Smet (2018)
Op de websites Facebook en Google kreeg Het Nederlands Stripmuseum steevast een waardering van 4 van de 5 sterren. In 2013 en 2016 werd het uitgeroepen tot leukste ‘kindermuseum’ in de provincie Groningen. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse actie 'Museuminspecteurs' van de museumvereniging en de ANWB. Daarbij beoordeelden kinderen het Stripmuseum met de cijfers 8 (in 2013) en 8,5 (in 2016).

In een gewijzigde opzet en onder de naam Storyworld blijft Groningen aandacht geven aan het stripverhaal in het Groninger Forum, dat eind 2019 zal worden geopend in de nabijheid van de Grote Markt. Het Nederlands Stripmuseum wordt hier een onderdeel van. Naast strips zal dit nieuwe museum ook aandacht besteden aan animatie en games.
De allerlaatste tentoonstelling in het Groningse Stripmuseum: Oh?...Ahaa! Met Frans Le Roux

Geen opmerkingen: