27 juli 2019

Bert van der Meij - Kappie strips

Afgelopen voorjaar had ik weer even mailcontact met illustrator en striptekenaar Bert van der Meij, die ik zo'n 10 jaar geleden leerde kennen toen ik nog veel deed voor Stripster. Deze site was nu ook weer de aanleiding omdat Bert niet meer kon inloggen op StripSter, waar hij al sinds 2011 zijn wekelijkse blog Bert op woensdag op publiceerde. (StripSter dreigde te verdwijnen maar is online gebleven als archief, met nog wel een werkend Forum.)
(Klik op de Kappie afleveringen voor een groter formaat)
In ieder geval, ik kon het niet laten om na al die jaren wat vragen op Bert af te vuren (want je blijft toch journalist) zoals: teken je nog steeds de wekelijkse Kappie strip?
“Yep, het enige, dunne lijntje dat ik nog met strip heb. Straks om tien uur bel ik, zoals ik de laatste zeventien jaar heb gedaan, De Katwijksche Post op om te horen wat er zoal aan nieuws in gaat verschijnen. Vervolgens fiets ik naar een strandtent, lees de Volkskrant en ga dan aan het broeden over een grapje over dat nieuwslijstje dat ik van De Katwijksche Post heb gekregen. Eenmaal gevonden, laat ik de schets nog even liggen, om te kijken of mijn onderbewustzijn nog met wijzigingen komt en dan maak ik hem ergens vandaag, laat hem vanavond 'vertalen' door m'n goede vriend Leendert de Vink (doet hij ook al al die jaren, iedere dinsdagavond), letter hem en stuur hem dan op. Ik ervaar dit als een heerlijk vast punt in de week.”


Inhakend vroeg ik hem in de daaropvolgende mail:
Is het Katwijks dialect zelfs voor een geboren Katwijker als jij te ‘machtig’ om het zelf te doen voor de Kappie-strip? Of is het een dialect wat niet meer zo vaak gesproken wordt, en is Leendert juist daarin een expert?
“Katwijks dialect, en ik vermoed elk dialect, luistert nauw. Anders gezegd: het ligt gevoelig bij de sprekers er van. Doe je het verkeerd, dan voelt het voor een dialectspreker algauw als een persiflage of karikatuur. Daarom is het idee om Leendert, zo'n beetje de autoriteit op het gebied van Katwijks dialect, een gouden greep geweest. Zo is ere geen discussie meer mogelijk over of het nou met een k of met een c moet.”

Ik vroeg als laatste aan Bert of ik een paar Kappie afleveringen op deze blog mocht plaatsen, om te laten zien dat de strip nog steeds bestaat. Of zijn de grappen te veel toegespitst op de Katwijkse actualiteit? En zijn antwoord: “Dat laatste is wel het geval vermoed ik, en dan ook nog in Katwijks dialect. Maar goed, dat stopte Haagse Harry ook niet. Ik sluit de laatste zeven afleveringen bij, dan kun je zelf oordelen.”

En hier zijn ze dan, afl. 808-814 met de laatste vier strips onderaan dit bericht. (Eerder gepubliceerd in maart en april 2019 in De Katwijksche Post.)
Copyright: Bert van der Meij (2019)

1 opmerking:

Ger Apeldoorn zei

Heerlijk spul. Laat ze alle 800 maar komen!