17 januari 2015

In Memoriam: Ulli Bürer (1965-2015)

Ulli Bürer thuis in Den Haag, op 22 maart 2010, met eigen Bettie Page tekening. (Foto: Robin Schouten)
Erg triest nieuws: op dinsdag 13 januari is de Nederlandse striptekenaar Ulli Bürer overleden. Hij werd geboren op 31 januari in Heerlen en tekende vanaf eind jaren tachtig korte stripverhalen voor de bladen Fresco, Titanic en De Toestand. In stripblad Incognito dat ik uitgaf in 1993-1999 publiceerde hij het lange stripverhaal 'Six Inch Stiletto's' met een hoofdrol voor Bettie Page, de legendarische pin-up waar hij helemaal door geobsedeerd was geraakt. Ik had in die jaren veel contact met Ulli en hij was erbij toen Incognito nummer 1 in oktober 1993 werd gepresenteerd op de Stripdagen in Breda. Incognito nummer 4 was op de Stripdagen Haarlem 1994 een groot succes dankzij de Bettie Page cover van Ulli Bürer. 
Incognito nr. 4 (juni 1994) 
In Incognito was Ulli een van de populairste tekenaars en hij werd geïnterviewd door het stripinformatieblad Zozolala voor hun rubriek Acacialaan. In Zozolala 79 (1995) zei hij onder andere dat vooral de film een inspiratiebron voor hem was (wat ook te zien is in zijn strips) en dat hij wat stripmakers betreft vooral gecharmeerd was van Bourgeon. "Ik lees zijn albums graag vanwege zijn tekeningen en vooral zijn complexe verhalen. Hij kiest meestal een vrouw of meisje als hoofdpersonage en dat doe ik ook. Ik teken graag vrouwen."
Aankondiging 'Six Inch Stiletto's' deel 2 in Incognito 7 (1995)
In 1996 ontving Ulli tijdens De Stripdagen de Prijs van Breda voor Strips, als waardering voor zijn grote talent dat toen volop tot bloei kwam. De prijs werd hem toegekend op voordracht van Martin Lodewijk. In dagblad De Stem stond het stukje 'Bredase stripprijs naar Ulli Bürer' met een foto waarop Ulli de prijs in ontvangst neemt in het Chassé theater uit handen van burgemeester Rutten. 
Uit De Stem van 12 oktober 1996
Helaas lukte het hem niet om 'Six Inch Stiletto's' te voltooien in Incognito. In nummer 11 (1997) staan de laatste pagina's van dit broeierige en onheilspellende verhaal dat in totaal 56 pagina's bevat. Later vertelde Ulli me dat hij nog een vijftal pagina's in schetsvorm had liggen en dat hij zodoende dicht bij de afronding van het verhaal was. Dat zou niet meer gebeuren. 

Na 1998 verwaterde het contact en het zou tot 2006 duren voordat we elkaar weer ontmoetten. Hij had een vrouw en twee kinderen en wilde wel weer strips tekenen. Via mijn contact met de uitgever van het stripblad Myx (waarvoor Ulli een hommagetekening maakte t.g.v. 60 jaar Eric de Noorman) publiceerde hij enkele korte stripverhalen in het erotische blad Playhouse Comix (waar ik Ulli voor interviewde, gepubliceerd in Penthouse Comix 80). Voor het 10-pagina verhaal 'Nana' dat Ulli bij mij thuis heeft geschetst (zie Ulli Bürer werkt aan Nana en Ulli Bürer tekent - Zaandam 4 november 2006) had ik voor het einde van het verhaal een scenariobijdrage geleverd. 
Pagina 1 uit 'Nana' dat Ulli publiceerde in Playhouse Comix 81 (2007)
Ulli kreeg de smaak voor strips weer te pakken en hij maakte opzetten voor verschillende verhalen. In 2007 begon hij voor het stripblad Myx aan de sci-fi actiestrip 'Darius' (waarvan er 10 pagina's voltooid zijn) en de laatste paar jaar werkte hij aan zijn fantasy strip 'Champions of Crynn', waar hij veel van verwachtte, maar beide stripprojecten zijn niet van de grond gekomen. 
'Champions of Crynn' (2013)
In 2009 maakte Ulli, op scenario van Sytse S. Algera (scenarist van 'De Vries' en 'De verloren verhalen van Lemuria') proefplaten voor een oorlogsverhaal in Afghanistan en een Storm verhaal, bedoeld voor het opnieuw gelanceerde stripblad Eppo. Maar ook deze projecten zijn niet doorgegaan. Wel legde hij zich sinds 2004 steeds meer toe op modelfotografie. Hij publiceerde drie fotoboeken (zie deze link). 
De laatste jaren hadden we geen contact meer. Via een bericht op Facebook van Ulli's beste vriend Govert-Jan Mennen vernam ik dat Ulli op dinsdag 13 januari 2015 plotseling was overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Hij is 49 jaar geworden en laat twee zoons achter. 
Ulli Bürer was een bijzonder mens, een goedmoedige Limburger, talentvol, bescheiden maar ook een man met een eigenzinnig karakter die altijd zijn eigen weg ging. (RS)

Bio's van Ulli Bürer op Catawiki en de Lambiek Comiclopedia. ' Ulli Bürer overleden' op Stripspeciaalzaak. 'In memoriam: Ulli Bürer' op de blog van Galerie Dessins.

4 opmerkingen:

Het Stripschap zei

In 1996 ontving Ulli tijdens De Stripdagen in Breda de Prijs van Breda voor Strips, als waardering voor zijn grote talent dat toen volop tot bloei kwam. De prijs werd hem toegekend op voordracht van Martin Lodewijk.

Robin Schouten zei

Bedankt, ik heb deze info toegevoegd aan de tekst. Ik wist ook wel dat Ulli deze prijs had gekregen, ik heb nog een krantenknipsel ervan met een foto waarop Ulli staat.

Anoniem zei

So sorry.

Anoniem zei

I knew him briefly a few years ago and have shared common interest about photography. He was a talented artist: cartoonist, photographer, musician. Humble and easy going guy too. Bless his soul. RIP my friend, you will be missed.