31 mei 2018

Dino Attanasio interview voor De Jaren Eppo

Ger Apeldoorn interviewt Johnny Goodbye-tekenaar Dino Attanasio in het Frans ter gelegenheid van zijn boek De Jaren Eppo in de Philharmonie, zaterdag 26 mei tijdens de Stripdagen Haarlem. Zijn zoon Dino Alexandre gaf een Engelse vertaling van de antwoorden van zijn inmiddels 93-jarige vader. Een uur daarvoor sprak ik met Attanasio en Martin Lodewijk in Studio Burgwal (waar onder andere blow ups uit Johnny Goodbye hingen op de tentoonstelling 'Crime' - zie deze link) over de samenwerking voor hun detectivestrip die van 1975 tot 1992 in Eppo verscheen. Johnny Goodbye is behalve door Lodewijk ook geschreven door Yves Duval, Patty Klein en Ruud Straatman.
Marjolein Westerterp, Peter van Leersum en Frits van der Heide praten over hun tijd als Eppo hoofdredacteur.
Het interview met Attanasio voor De jaren Eppo is gefilmd door Het Stripschap en zal binnenkort op YouTube te zien zijn, evenals het gesprek dat Apeldoorn ervoor had met drie oud-hoofdredacteuren van Eppo en haar opvolgers Eppo Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Stripblad: Frits van der Heide, Peter van Leersum en Marjolein Westerterp. Het gesprek ging gepaard met heel wat interessante, leuke en hilarische anekdotes, o.a. over de 'deadline-streken' van sommige tekenaars.
Ruud Straatman werd op de Stripdagen Haarlem weer herenigd met Marjolein Westerterp, zijn hoofdredacteur bij Sjors en Sjimmie Stripblad en 'Juffrouw Oosterknerp' in De Familie Fortuin, de strip over een asociale familie die Straatman schreef voor Peter de Wit.

Presentatie De jaren Eppo
Op 1 juni 2018 presenteert Uitgeverij L na jaren van voorbereiding De Jaren Eppo, het boek van Ger Apeldoorn over de geschiedenis van het stripblad Eppo (en alle bladen die daaruit voortkwamen). De locatie is Boekhandel Donner, Coolsingel 119 te Rotterdam. Van 16:30 - 18:00 uur. Iedereen is welkom!
De cover van De jaren Eppo is getekend door Martin Lodewijk, de auteur van Agent 327.
Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Martin Lodewijk, die samen met Frits van der Heide het blad heeft opgezet. Net als De Jaren Pep vertelt De Jaren Eppo het verhaal van het blad, vanaf de eerste plannen in 1974, via Eppo Wordt Vervolgd, Sjors en Sjimmie Stripblad, SjoSji en Striparazzi tot aan het einde in 1999. In het tiende en laatste hoofdstuk wordt de draad weer opgepakt met de huidige Eppo, die volgend jaar februari alweer tien jaar bestaat.
Frits van der Heide tijdens het gesprek voor De Jaren Eppo.
(Copyright alle foto's: Robin Schouten)

Geen opmerkingen: