24 mei 2018

Lamelos viert 21e verjaardag met expo in Haarlem

Tijdens de Stripdagen Haarlem 2018 viert stripcollectief Lamelos zijn 21e verjaardag met de tentoonstelling I love Lamelos. Je zou zeggen dat ze inmiddels volwassen zijn geworden, maar dat is de vraag. Al sinds hun opleiding aan de kunstacademie in Kampen maken Aleks Deurloo, Jeroen Funke en de broers Boris Peeters en Bram Peeters de stripwereld onveilig met hun absurde strips en ongeremde fantasie, waarvan Kaasheld & Poephoofd een van hun bekendste is.
Kaasheld & Poephoofd uit de Straatnieuws van augustus 2015
Lamelos heeft voor deze speciale gelegenheid de tentoonstellingsmaker Mirjam Hijstek gevraagd met hun samen te werken. Zij is in Haarlem en keert met Lamelos tijdelijk terug op haar oude locatie aan het Donkere Spaarne.
Zij heten de bezoeker welkom in Het Huis van Karen. Karen is de imaginaire, maar ultieme fan, die alles van haar striphelden heeft verzameld en bewaard. Alles wat Lamelos in die 21 jaar geproduceerd heeft (zoals tekeningen, zeefdrukken, 3D-objecten, prints, films, knipsels, kostuums, persoonlijke hebbedingen en alle albums en small press boekjes) zal te zien zijn in een tentoonstelling die haast bezwijkt onder een horror vacui van de obsessieve verzamelaarster.
Hoogtepunt van de tentoonstelling vormt wellicht Karen’s slaapkamer, bol van de meeste pikante en persoonlijke herinneringen aan haar helden. Wat Bas Kosters is voor de modewereld en Erik van Lieshout voor de kunst, is Lamelos voor de strip. Humor, productiviteit, ambachtschap en de boel af en toe flink ontregelen. En misschien zijn de mannen zo gek als een deur, het werk gáát wel ergens over. “Als collectief behoort Lamelos tot de top van de Nederlandse stripwereld”, zegt Joost Pollmann, stripprofessor en recensent voor de Volkskrant.
I love Lamelos gaat over het ultieme fandom en volslagen stripgekte.
Tonio van Vugt, artistiek directeur van de Stripdagen Haarlem houdt een schilderij vast van Lamelos, een cadeau voor zijn 50e verjaardag (in 2017).
Opening: vrijdag 25 mei om 20.00 uur op het Donkere Spaarne 32 in Haarlem. Karen zal zelf de opening verzorgen via een videoverbinding. En collega-striptekenaar Marc van der Holst draagt voor uit eigen werk. Iedereen welkom en gratis entree.
Jeroen Funke met Elke Maand Een Boekje.
NB: Van maandag 28 mei t/m vrijdag 1 juni werkt Jeroen Funke elke dag in de galerie aan zijn ELKE MAAND EEN BOEKJE project. Voor workshops en de traditionele LamelosVeiling in het Patronaat op zaterdag 26 mei, zie de website van de Stripdagen Haarlem.

Pop-up galerie met de tentoonstelling I love Lamelos
Donkere Spaarne 32
2011 JH Haarlem
open 25 mei t/m 3 juni 2018

vrij/zat/zon 11.00 – 17.00 uur
ma/di/woe/don 13.00 – 17.00 uur

Geen opmerkingen: