23 mei 2018

Stripdagen Haarlem 2018 met Frankenstein thema

Van 25 mei t/m 3 juni is het weer tijd voor het 2-jaarlijkse stripfestival Stripdagen Haarlem met als thema De Maakbare Mens – 200 jaar Frankenstein. Het beursweekend is op 26 en 27 mei, op en rondom de Grote Markt en in de Philharmonie waar diverse uitgevers en signerende striptekenaars aanwezig zullen zijn. Ook zal er weer een Small Press beurs zijn waar allerlei talentvolle tekenaars hun uitgaven verkopen, die evenals de Boekenbeurs op de Grote Markt plaatsvindt.

Tentoonstellingen
Zoals bij elke editie van de Stripdagen Haarlem (dat van start ging in 1992) zijn er ook nu weer een groot aantal interessante en met liefde gemaakte stripexposities te bezichtigen. Hoofdtentoonstelling is De vele gezichten van Frankenstein in 37PK, Platform voor Kunsten (Groot Heiligland 37 - van 25 mei t/m 1 juli) in het kloppend hart van de Haarlemse kunstscene. Unieke Frankenstein-objecten zijn in het Kleinste museum van Haarlem te zien, gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 119 en 24 uur per dag geopend en te bezichtigen vanaf de stoep. Kijk hier voor het volledige overzicht van alle tentoonstellingen (en dat zijn er heel wat!).
Guy Delisle en Dino Attanasio
De twee hoofdgasten van het stripfestival zijn de Canadese striptekenaar Guy Delisle die internationaal furore maakte met zijn eigenzinnige reportages in conflictgebieden overal ter wereld, en de inmiddels 93-jarige striptekenaar Dino Attanasio, een van de laatste nog levende grootmeesters uit de gouden tijd van de Franco-Belgische school. In Nederland werd hij vooral bekend door de gangsterstrip Johnny Goodbye in Pep en Eppo. Beide auteurs zijn op 26 en 27 mei aanwezig in Haarlem om hun werk te signeren.

Bovendien zullen zij op zaterdag 26 mei aan de interviewtafel zitten bij de StripTalkshow in de Blauwe Zaal, oftewel het café van de Philharmonie, waar het hele weekend interviews zullen plaatsvinden met allerlei stripmakers zoals Aimée de Jongh over haar nieuwe beeldroman Bloesems in de herfst (met scenarist Zidrou) dat tijdens de Stripdagen verschijnt, Jeroen Steehouwer (die een boeiend overzichtsboek uitgaf van zijn 30-jarige stripcarrière) en Maaike Hartjes over haar Burn-out Dagboek. Letteraar/columnist Frits Jonker zal gaan praten met verschillende gasten uit de periferie van de strip, zoals (andere) letteraars, inkleurders, vormgevers en uitgevers.
Het stripbier voor de Stripdagen Haarlem 2018
Pop-up store
Huisstijltekenaar van de Stripdagen Haarlem 2018 is Schwantz (ps. van Hans Klaver), de tekenaar van de Metro-strip Beestjes en vaste medewerker van het blad Zone 5300. Hij ontwierp het affiche en ook het etiket voor het stripbier 'Victorie, het bier van Frankenstein' dat te koop is in de Pop-up store, speciaal geopend voor de Stripdagen Haarlem. Daar zullen ook diverse stripuitgaven, de Stripdagen portfolio, merchandise, prints en zeefdrukken te koop zijn. Mocht je nog wat van mijn Incognito uitgaven missen, die kun je daar ook vinden. Adres: Kleine Houtstraat 12 (van 12 mei t/m 3 juni). Tijden: di t/m za 11:00-18:00. Tijdens Stripdagen Haarlem alle dagen open 11:00-18:00
De komende dagen zal ik updates posten over de Stripdagen Haarlem 2018. Alle info staat op www.stripdagenhaarlem.nl (waar je ook je eigen programma kan samenstellen!)

Geen opmerkingen: