31 januari 2019

Ger Apeldoorn wint de P. Hans Frankfurtherprijs 2019

Ger Apeldoorn tijdens de presentatie van De jaren Eppo bij boekhandel Donner in Rotterdam, 1 juni 2018. (© Foto: Alex Odijk)
Stripkenner en schrijver Ger Apeldoorn is de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs. Sinds 1981 wordt deze door Het Stripschap toegekend aan personen of instanties die meer dan verdienstelijk zijn geweest voor het stripverhaal in Nederland.
Het nieuws werds op 29 januari bekend gemaakt tijdens de uitzending van 5 Uur Live (op RTL4) waarvoor Apeldoorn was uitgenodigd, dankzij het interview met hem op 2 januari in de Volkskrant over De jaren Eppo en het feit dat presentatrice Daphne Bunskoek vroeger zelf de Eppo las.
Ger Apeldoorn bij 5 Uur Live.
Nadat hij een praatje had gehouden over het tienjarige bestaan van de nieuwe Eppo en zijn boek over de geschiedenis van het blad werd Ger compleet verrast met het nieuws. Hier kun je (als je jezelf registreert) de hele aflevering zien.

Hoewel het schrijven van tv-series en het maken van vertalingen zijn broodwinning zijn, is voor de Haarlemse stripliefhebber Ger Apeldoorn (1959) het beeldverhaal nooit ver weg. Misschien is er niemand in Nederland die een grotere liefde koestert voor het legendarische stripblad Pep dan hij, hoewel het oerdegelijke Amerikaanse stripwerk sinds jaar en dag ook bovenaan zijn lijstje staat.
Apeldoorn poseert bij de originele covertekening van Will Eisner voor het stripinformatieblad Striprofiel waar hij zijn ‘strip’carrière begon.
 (© Foto: Robin Schouten, 2012)
Gers ‘strip’carrière die ruim vier decennia geleden begon is zeker indrukwekkend te noemen. Van het vertalen van superheldenstrips tot redactiewerk voor Eppo, van Striprofiel tot het schrijven van boeken als De jaren Pep en De jaren Eppo, van het hoofdredacteurschap van de Nederlandse MAD tot het schrijven van stripscenario’s voor tekenaars als Pieter Hogenbirk (De Bandini's), Jeroen Steehouwer (Hilary King), Michiel Offerman (Star Barz™) en Fred de Heij (Llewelyn Fflint).
De Bandini's, de strip die Apeldoorn schreef uit liefde voor klassieke sketches en in beeld gebracht door Pieter Hogenbirk (Eppo 26, 2010)
Op Facebook reageerde hij opgetogen met: "De P. Hans Frankfurtherprijs is een prijs van verdienste voor alles wat ik voor de Nederlandse strip gedaan heb. En dat doe ik pas 43 jaar, dus ik heb nog even!"
Apeldoorn zal de prijs uitgereikt krijgen door Tamar Frankfurther, dochter van de oprichter van Het Stripschap, P. Hans Frankfurther. De uitreiking vindt plaats tijdens De Stripdagen die op 23 en 24 maart gezamenlijk en gelijktijdig met Heroes-Dutch Comic Con worden georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht.

Naast de uitreiking van deze prijs neemt Typex op dit evenement de Stripschapprijs 2019 in ontvangst en wordt bekendgemaakt welke stripalbums de titel ‘Album van het jaar 2018’ en ‘Jeugdalbum van het Jaar 2018’ krijgen.

Geen opmerkingen: