29 juli 2023

Tentoonstelling over stripletteraar Richard Pakker in Galerie Weerdruk

 


Sigmund tekenaar Peter de Wit opende op vrijdag 21 juli de tentoonstelling over stripletteraar Richard Pakker in Galerie Weerdruk aan het Entrepotdok 42 te Amsterdam die daar de komende twee weekenden, 29-30 juli en 5-6 augustus nog te bezichtigen is van 13:00-17:00 uur. 



Te zien is uniek materiaal waar Richard Pakker en zijn medewerkers in de loop van tientallen jaren aan hebben gewerkt, en die van het handletteren een kunstvorm hadden gemaakt. 

Het origineel van 'Puzzelen met Bernard Prince' voor Pep nr. 27.


Richards Studio (waar Peter de Wit Satanseiland van Hans G. Kresse voor letterde) was vanaf de jaren 1960 tot en met 1990 toonaangevend op het gebied van letteren van stripalbums en tijdschriften, onder andere Pep, Sjors en Eppo. 


Ze gaven de Nederlandse stripcultuur een nieuwe dynamiek door in de spraakballonnen de eenvormige letters uit de zetmachine te vervangen door handgetekende variaties. De letters die bij Pakker zijn ontwikkeld worden nog altijd gebruikt in de bladen Donald Duck en Tina. 


Richard Pakker, inmiddels 92, ontving in 2013 uit handen van stripletteraar Frits Jonker de Bulletje en Boonestaak Schaal van Het Stripschap wegens zijn bijdragen voor de Nederlandse stripwereld. 


Uitnodiging van de Richard Pakker expositie bij Galerie Weerdruk.


Geen opmerkingen: