In deel 8 van De Mini-mensjes met de titel Droompoeder (Dupuis, 1978) komt een verschrijving voor die te denken geeft. De tekenaar is Pierre Seron die begon bij Dino Attanasio, de tekenaar die ooit Ton en Tineke overnam van Franquin. De appel valt niet ver van de boom en vandaar dat De Mini-mensjes erg sterk op het werk van deze grootmeester lijkt.
Het scenario is gemaakt door Hao ofwel Mittéï, een pseudoniem voor Jean Mariette die voor dit album en vele andere in deze reeks het verhaal schreef. Excuus voor al die namen, maar het schetst een aardig beeld wie met wie samenwerkten. De verhalen van De Minimensjes zijn aardig en zo gezegd sfeervol maar het mist wat pit, ook al wordt er avontuur op avontuur beleefd.
Afijn, deel 8; de Mini's zijn de smokkel van drugs, het zogenaamde 'droompoeder', in de grote wereld op het spoor. Nabij het hol van de dader willen zij de situatie fotograferen zodat ze de politie van de groten (dat onderscheid maken ze zelf) het bewijs kunnen leveren. De vraag wordt gesteld of een van hun vrienden in dit avontuur, Mefistofeles, zijn polaroidcamera bij zich heeft. Dan staat er “foto's die je meteen ontwikkelt”.
Oké, spijkers op laag water, maar je ontwikkelt geen polaroidfoto's. Die ontwikkelen zichzelf. Druk op de knop en aan de voorkant komt de foto te voorschijn die je even moet laten doorwerken voor je het folie er vanaf haalt. Kant en klaar. Niet in de zon wegleggen, want er blijft dan niks van de opname over.
Vermoedelijk heeft men getracht kort uit te leggen dat deze foto's verbazingwekkend snel klaar zijn, maar dan zou je iets anders moeten zeggen. Zoiets als “daarmee zijn meteen je foto's meteen klaar”. Het zal niet liggen aan de vertaling, want in het Frans heeft het eenzelfde 'fout'. (HvK)
Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.
Zijn bijdragen:
Guus Slim: Kamerlid Piemel, Hergé, Suske en Wiske: De Tartaarse helm, Tintin: Le Sceptre d'Ottokar, Schanulleke (Suske en Wiske), Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2), Suske en Wiske: De Ringelingschat, Uitglijers met dubbele betekenissen?, Uitglijer Guus Slim: Bomaanslag in de bergen, Een speurtocht naar striptekenaar en scenarist Pizarro, De Uitglijers van Eddy Paape, Dan Cooper, De Tartaarse helm (Jeugd Revue), Majesteitelijke Uitglijer, Fournier, Suske en Wiske en Dick Bos, Foute teksten bij onze wereldvermaarde held (Kuifje), Rik overleeft de kogels (Rik Ringers), Hoe geel is een bruine schoen ? (Ton en Tinneke), Je 1e druk Amoras: misschien geen volledige 1e druk, Jansen is de naam (Kuifje), Magda van Tilburg, Hergé als geweten van de wereld, Uitglijer over een Bommeljas, Uitglijer Paul Panter, Uitglijers Suske en Wiske, Jan Kordaat, Buck Danny, Links is niet rechts en andersom (Blake en Mortimer), De Vallei heeft foutjes (Blake en Mortimer), Poederdons in plaats van zwaard (Akim), Uitglijer Sirius door albumuitgave, De Uitglijer die geen Uitglijer is (Jacques Martin), Jerry en Valentin glijen uit (Jerry Spring en Kuifje), Kuifje - Uitglijers in zwart-wit edities, Uitglijer Robbedoes en Kwabbernoot, Vlaams of niet Vlaams, Dupuis glijdt weer eens uit (Jan Kordaat), Marten en Willy glijden uit, Bazooka Joe, Uitglijer van jewelste? (75 beste Suske en Wiskes), Uitglijer over een getal, Giftige Anaconda's en omgekeerde grap, Uitglijers in Arman en Ilva, Kuifje en Suske en Wiske, Jerom evolutie in Suske en Wiske, Stijlverandering in Suske en Wiske eind jaren 40 al een feit, Munro - Uitglijer in spiegelbeeld, Uitglijers in Donald Duck, Uitglijers Kuifje en Suske en Wiske, Uitglijers roken in strips & Jerom, Uitglijers 't Prinske & Tanguy en Laverdure en Picten Uitglijer in Eric de Noorman.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten