06 oktober 2024

Hans G. Kresse biografie en tentoonstelling

 


Op 13 september werd in Kasteel Doorwerth de langverwachte Hans G. Kresse biografie De kunst van Kresse gepresenteerd, geschreven door Kresse-kenner Rob van Eijck en Rutger Zwart. De in hardcover uitgegeven biografie van Nederlands beste realistische striptekenaar en illustrator telt maar liefst 464 pagina's, met een formaat van 23 x 31 cm. Tegelijkertijd werd ook de tentoonstelling 'Kunst van Kresse' geopend in Museum Veluwezoom bij Kasteel Doorwerth.

Op zaterdag 14 september signeerden Rob en Rutger hun Kresse biografie tijdens de jaarlijkse Kressedag op Kasteel Doorwerth. Tien jaar geleden werd daar ook een Kressedag gehouden waarvan ik een van de organisatoren was. Onder de aanwezigen waren toen Kresses tweede vrouw An Zandstra, en mijn goede vriend Gert Faken (overleden in 2021).
 
Rob van Eijck (l) en Rutger Zwart signeren de Kresse biografie. (Foto: Ineke Overeem)

De kunst van Kresse (Kresse Museum, september 2024) is een rijk geïllustreerde biografie en geeft in elf hoofdstukken en dertien katernen een overzicht van het leven en werk van Hans G. Kresse. Het boekwerk bevat veel uniek materiaal (foto’s, schetsen, tekeningen en schilderijen) dat nooit eerder werd gepubliceerd. 

De Kresse biografie is beschikbaar in twee edities: De reguliere met harde kaft kost € 59,50. De luxe editie met harde kaft, stofomslag en acht extra prenten in een genummerde oplage van honderd stuks kost € 119,50. De boeken zijn te bestellen door overmaking van het betreffende bedrag (+ 8 euro aan verzendkosten) op rekening NL 45 INGB 0688 3492 34 t.n.v. FM van der Linden, onder vermelding van naam en complete adresgegevens.

Luxe editie van de Kresse biografie.

De Kresse-tentoonstelling 'Kunst van Kresse' in Museum Veluwezoom bij Kasteel Doorwerth is te bewonderen tot en met 27 april 2025. Er is veel aandacht voor het schilderwerk dat Kresse maakte voor stripbladen als Pep en Donald Duck en talloze boekuitgaven (waaronder Arendsoog). Ook zijn er originele stroken te zien van Eric de Noorman en originele pagina’s uit Kresses andere strips. Daarnaast is er een gelijknamige tentoonstellingsbrochure verkrijgbaar voor € 8,00. Er worden ook lezingen gegeven over het leven en werk van Kresse door Frits van der Linden van het Kresse Museum. Info: https://museumveluwezoom.nl 

Cover 'Kunst van Kresse' brochure