18 juni 2009

Fred de Heij tekent oorlogsstrip HAAS voor Eppo


Deze week verschijnt weer een nieuw nummer van Eppo Stripblad, nr. 11, met daarin de start van de zeer speciale strip, HAAS van Fred de Heij en Rob van Bavel.
Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
HAAS is een ouderwetse avonturenstrip die zich afspeelt in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon is een Rooms Katholieke priester die vanuit zijn kerk in Drimmelbergen (Noord Brabant) het verzet tegen de Duitse troepen een handje helpt. Vanuit zijn positie kan hij namelijk dingen gedaan krijgen, die voor anderen onmogelijk zijn, maar omdat zijn persoon ook erg opvalt is voorzichtigheid geboden. Vandaar zijn schuilnaam HAAS.
HAAS biedt veel actie en spannende verhaallijnen die zeer goed gedocumenteerd zijn. Hiervoor is Tweede wereldoorlog deskundige Otto Spronk benaderd om kritisch naar het scenario en het beeld te kijken en daar waar nodig bij te sturen. Hoewel het scenario geheel fictief is, zijn er ook ontzettend veel feiten en op waarheid berustende gebeurtenissen in de strip verwerkt.

HAAS wordt getekend door Fred de Heij, een zeer gedreven stripmaker die eerder strips maakte voor Tina, Uitgeverij Malmberg, Uitgeverij Xtra en CITO. De Heij heeft een prachtige eigen stijl waarmee hij HAAS een zeer realistisch karakter geeft. HAAS is zijn eerste strip die voor een breed volwassen publiek wordt gemaakt en De Heij is zeer tevreden over de flitsende start van zijn nieuwe strip. Het scenario is van Rob van Bavel die al eerder strips schreef voor Don Lawrence (bekend van Storm), Martin Lodewijk (bekend van Agent 327) en Dick Heins (bekend van Klein Suske en Wiske).
HAAS is wel Van Bavels debuut als eerste avonturen vervolgstrip. Het moet een kruising worden tussen Soldaat van Oranje, Guns of Navarone en Indiana Jones. Aan het nieuwe stripduo zal het in ieder geval niet liggen.
Eppo Stripblad publiceert in elk nummer een nieuwe aflevering van HAAS, die elke keer drie pagina's telt. Op die manier wordt het eerste verhaal 'De Weg Terug' in 15 nummers afgerond.

In de opening, die nu in Eppo nr. 11 staat zien we vier personen door de Biesbosch rennen, terwijl een Duitse patrouilleboot jacht op hen maakt. Het zijn een Joodse vader met zijn dochtertje van 8, een Joodse Rabbijn en een verzetsstrijder die hen door de Biesbosch had willen loodsen. De vader van het meisje is zwaargewond en besluit achter te blijven. Indien mogelijk zal hij proberen de achtervolgers op te houden. De verzetsstrijder stelt voor om onderdak te zoeken bij een van zijn bondgenoten, HAAS. De Rooms Katholieke pastoor in het plaatsje Drimmelbergen die waar mogelijk het verzet ondersteunt met hand en spandiensten.
Voor meer informatie kijk je op: www.eppo.nu (RS)

6 opmerkingen:

Michiel P zei

Je mag toch wel even vermelden dat Rob van Bavel ook de uitgever van Eppo is. En ik vraag me af wat voor scenario's hij voor Lawrence en Lodewijk zou hebben geschreven. Vooral dat laatste klinkt absurd. Lodewijk die op scenario van een ander tekent?

Robin Schouten zei

Ik heb gewoon het persbericht van Eppo overgenomen! Dat Van Bavel uitgever van Eppo is heeft hij waarschijnlijk zelf niet vermeldt.

Rob van Bavel heeft geloof ik Martin Lodewijk wel eens geholpen met een scenario voor een reclameklusje, meer weet ik daar niet van.

En Van Bavel heeft het scnario geschreven voor de laatste pagina van Het verschrikkelijke wapen, het verhaal dat Don Lawrence destijds voor het Nederlandse sciencefictionblad Essef heeft getekend. Daardoor kon van Van Bavel in 1993 een album uitgeven van het verhaal, samen met nog enkele korte strips van Lawrence.

Van Bavel zal vast ook wel Dick Heins hebben geholpen met het een en ander.

Michiel P zei

Bedankt voor de toelichting! Van Bavel zit eigenlijk een beetje interessant te doen, ook al is het dan waar. Het zij hem gegund.

Robin Schouten zei

Van mij zul je hier geen kwaad woord lezen over mijn hoofdredacteur/uitgaver, haha. Zoals je wellicht weet (of niet) schrijf ik voor Eppo (de interviews en Boekenkast-stukjes).

Chris zei

Ik had 'HAAS' veel liever in zwart-wit gezien.

Dat moest me van het hart.

Robin Schouten zei

Eppo publiceert alleen kleurenstrips.