06 januari 2010

Striptekenaar Tibet (Rik Ringers) overleden


(Het nieuwe jaar is triest begonnen...)
De striptekenaar Tibet is op 3 januari jl. in Frankrijk overleden aan een beroerte. Hij werd 78.
Tibet was het pseudoniem van Gilbert Gascard, geboren in het Zuid-Franse Marseille (op 29 oktober 1931) maar opgegroeid in Brussel. Hij is vooral bekend van de detectiveverhalen rond de journalist Rik Ringers (in het Frans: Ric Hochet) en de komische westernstrip Chick Bill, waarvoor hij ook de tekst schreef.
Klik op de bovenstaande Tibet originelen voor een groter formaat.
Tibet begon zijn tekenloopbaan in zijn tienerjaren bij de Disney-studio's in Brussel, waar hij scenarist André-Paul Duchâteau leerde kennen. Beiden werkten later veelvuldig samen, onder meer voor de albums van Rik Ringers. In 1951 werd Tibet illustrator bij het weekblad Kuifje. Voor het Vlaamse weekblad Ons Volkske tekende hij ‘De Avonturen van Koenraad’.
In 1953 ontstond de westernserie Chick Bill, waarvan uiteindelijk 69 albums zijn uitgegeven.
Van Rik Ringers verscheen sinds 1955 een serie van 76 albums. Het meest recente album ‘Het laatste duel’ kwam vorig jaar zomer uit. De serie gaat nog steeds met tienduizenden over de toonbank. Rik Ringers kreeg ook een stripmuur aan de Bijstandsstraat in Brussel, in de buurt waar Gascard als kind woonde.
Drie jaar geleden verbaasde Tibet met ‘Aldo Remy’, een nieuwe reeks waarin hij zich veel meer vrijheden toestond. Er zouden uiteindelijk twee delen verschijnen. Bij een Franse literaire uitgever publiceerde hij toen ook de verrassende bundel jeugdherinneringen ‘Qui fait peur à maman?’.
Tibet was vooral bezeten door het tekenen van karikaturen. Voor Kuifje weekblad maakte hij in de jaren '70 karikaturen van internationale beroemdheden en ook stripauteurs. Dit werk werd zodanig gewaardeerd dat ook de Belgische en Zwitserse televisie een beroep op hem deden.
Tibet was meer dan 50 jaar in dienst bij uitgeverij Le Lombard. Met hem is een van de laatste grote naoorlogse stripauteurs van Kuifje weekblad heengegaan.
Het laatste interview met Tibet ('Humor houdt me overeind') kun je lezen via deze pagina. En een video met Tibet en André-Paul Duchâteau uit 2008 kun je bekijken via deze link. (RS)

Geen opmerkingen: