20 september 2010

Uitgever Ger van Wulften wint Frankfurtherprijs

Stripuitgever Ger van Wulften is de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2010 voor bijzondere verdiensten voor het Nederlandse beeldverhaal. De prijs wordt op zaterdag 25 september uitgereikt tijdens de Stripdagen in Houten.
Van Wulften maakte 40 jaar geleden zijn entree in de stripwereld als grafisch vormgever bij stripweekblad Pep, en ontwierp tevens de logo’s van Eppo en Stripkoerier. Zijn grafisch talent gebruikte hij ook bij het verzorgen van talloze stripalbums en speciale uitgaven, en is dat altijd blijven doen. Eén van zijn vaste klussen is nu Eppo stripblad.
Vanaf de jaren zeventig ging Van Wulften zich manifesteren als een van de belangrijkste Nederlandse stripuitgevers. Via zijn bladen Gummi en De Balloen kon het Nederlandse publiek kennis maken met volwassen strips van binnen-en buitenlandse stripauteurs zoals Dick Matena, Peter Pontiac, Willem Vleeschouwer, Will Eisner, Jacques Tardi en Marcel Gotlib.
Met uitgeverij Espee ontketende Van Wulften een ware revolutie door het introduceren van vernieuwende Nederlandse striptekenaars bij een groot publiek. De Familie Doorzon, Joop Klepzeiker en de albums van Hein de Kort stonden jarenlang bovenaan de bestverkopende strips van Nederland, en hadden bovendien een grote impact op toekomstige stripmakers.
Het promoten en uitgeven van nieuw striptalent is altijd Van Wulften’s grote drijfveer geweest. Dat doet hij nog steeds met uitgeverij Xtra waar ook het blad Pulpman verschijnt, met strips van Haas-tekenaar Fred de Heij.

Geen opmerkingen: