26 mei 2012

Heinz de graphic novel

In juni 2011 verscheen van het striptekenaarsduo René Windig & Eddie de Jong het 144-pagina boek Heinz de graphic novel. Alweer bijna een jaar geleden, maar absoluut waard om nog even onder de aandacht te brengen. (Klik op alle afbeeldingen voor een groter formaat)
Heinz de graphic novel wijkt af van de eerder verschenen Heinz boeken, omdat het geen verzamelde stroken betreft met de chagrijnige stripkat, maar wel een heus vervolgverhaal! En jawel, met een autobiografisch tintje. Windig en De Jong komen zelf ook in het boek voor: in het begin (als verhalenvertellers) en aan het eind (hangend aan de bar).
Het verhaal heeft niet veel om het lijf, maar dat verwacht je ook niet van de twee Amsterdammers die erg van absurdisme houden en het liefst zo anarchistisch mogelijk zijn.
Dick Matena uit zijn tekst voor de achterkant: 'In het universum van Windig en De Jong is het de gewoonste zaak van de wereld dat een sprekende aardappel met de naam Dick Droogkoker en het hoofd van Dick Bos, de legendarische detective uit een ander beeldverhaal, het mysterie oplost van het verdwenen bintje of iets in die orde van grootte.'
Eddie de Jong, Dick Matena en René Windig voor het Heinz Museum. Foto: Cyril Koopmeiners (niet eerder gepubliceerd)

Een ander groot verschil met de Heinz dagstrip is dat Heinz de graphic novel getekend is in een veel lossere stijl dan we van Windig en De Jong gewend zijn. Feitelijk gaat het hier om het storyboard van Heinz the Movie waar de heren in 2002-2004 aan hebben gewerkt, maar daar hebben ze ook veel nieuwe tekeningen bij gemaakt.
En ja, Heinz komt natuurlijk zelf ook voor in Heinz de graphic novel. En zijn zoontje. En kabouters. En Eend. En stokoude animatie-beelden van Mickey Mouse. En voetbalplaatjes van de onlangs overleden tekenaar Dik Bruynesteyn. En... ach, lees het maar in Heinz de graphic novel. Het is ronduit hilarisch!
Verkrijgbaar in de stripwinkels en via de website van Oog & Blik/De Bezige Bij.

Windig en De Jong website (zeer compleet!): gezelligleuk.free.fr

Hieronder: Drie opeenvolgende pagina's die niet zijn gebruikt voor Heinz de graphic novel

2 opmerkingen:

Unknown zei

Het spijt me als dit klinkt raar, maar is Heinz het bedrijf dat sauzen, zoals tomatenketchup en mayonaise maakt? Cool blog hoor! :)

Robin Schouten zei

Heinz is een strip van Windig en De jong. Google maar eens.